Harenaren lusten moskee voor 1.200 man niet

© Bart Dewaele
| Het dorpje Haren.

Na protest tegen de megagevangenis verzetten de Harenaren zich tegen de komst van een megamoskee voor 1.200 personen. "We willen niet de vuilnisbak van Brussel zijn."

Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Donderdagavond verzamelden tientallen buurtbewoners in café In De Poort. "Ik was op 9 september zelf uitgenodigd op een vergadering door de initiatiefnemers, samen met heel wat andere moslims’, vertelt een inwoner, die liever anoniem blijft. ‘Ook burgemeester Philippe Close (PS) was daar aanwezig. Veel moslims in Haren zijn voor een grote moskee in Haren, maar er zijn er ook - zoals ikzelf - die een nieuwe moskee niet nodig vinden."

In de maanden daarna krijgen de Harenaars de plannen onder ogen, maar een deel van hen ziet de moskee niet zitten. “Let op, wij zijn helemaal niet racistisch. Hier is zeker plaats voor een moskee, maar niet voor zo'n megaproject voor 1.200 personen. Bovendien zou de moskee er in een park aan een kleine straat komen. Waar moeten al die auto's dan parkeren? En dan moet de plek waar onze kinderen spelen gewoon verdwijnen?”, vraagt buurtbewoonster Régine Eursels zich af.

Niet bedoeld voor Harenaars

"Niemand heeft hier om zo'n project gevraagd, en toch zijn de plannen al opgemaakt’, zegt godsdienstlerares Dominique Mairesse. ‘We kunnen beter onze kerk ook openstellen voor de moslims. Harenaren hebben wel een nieuw sportcentrum, opvangtehuis, nieuwe scholen en betere ontsluiting met het openbaar vervoer nodig."

"De bevolking blijft groeien, maar de faciliteiten volgen niet mee. In de plaats krijgen we een megagevangenis en een megamoskee die duidelijk niet bedoeld zijn voor de Harenaars. We wonen hier zeer graag, maar we voelen meer en meer in de steek gelaten", aldus Mairesse.

Burgemeester Close (PS) was niet bereikbaar voor een reactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?