Chou de Bruxelles

Haron Zaanan: ‘Ik moet een voorbeeld stellen en daar horen risico’s bij'

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
13/02/2022

| De non-binaire Haron Zanaan, influencer, model, make-up artist en fulltime Lady Gagafan.

Ze is influencer, model, make-up artist en fulltime Lady Gagafan. Maar vorige week werd ze vooral bekend als non-binair icoon, dat een Brussels restaurant moest verlaten omdat ze haar rug niet wilde bedekken. Maak kennis met Haron Zaanan (19).

De Chou de Bruxelles van deze week woont eigenlijk in de Vlaamse Rand, waar precies wil ze liever niet kwijt. Als een echte ster komt ze met de taxi naar de plaats van afspraak, een koffiebar in centrum Brussel. Het doet vermoeden dat het influencen haar geen windeieren legt, maar de taxi blijkt een gouden kooi. “Het openbaar vervoer nemen is te gevaarlijk, net als rondwandelen in de stad. Dan krijg ik beledigingen of doodsbedreigingen naar het hoofd geslingerd, of worden mensen fysiek agressief. Daarom neem ik altijd de taxi, van deur tot deur. Dat heeft me al eens gered toen ik naar de cinema was. Vanuit de zaal postte ik stories op Instagram, maar die werden ook door mensen met verkeerde bedoelingen gelezen. Toen ik buitenkwam, stond er een groepje mannen klaar om mij aan te vallen. Ik kon nog net in de Uber springen, die gelukkig al stond te wachten.” Om echt te willen zijn wie ze is, betaalt Haron dus een hoge tol. “Maar ik moet een voorbeeld stellen en daar horen risico's bij.”

"Het lichaam en de stijl die ik nu heb, sluiten veel beter aan bij wie ik ben"

Haron Zaanan, influencer, model en make-up artist

De non-binaire Haron Zaanan, die zich niet identificeert als man of vrouw

Haron Zaanan is een extravagante, trotse verschijning. Maar dat was niet altijd zo. Ze volgde wetenschappen-wiskunde in het Nederlandstalige Sint-Guido-instituut in Anderlecht, maar maakte haar zesde jaar niet af. “Ik zat niet goed in mijn vel, voelde me depressief, was ontevreden met wie ik was. Vorig jaar, tijdens het eerste coronajaar, zat ik heel veel op TikTok, waar ik gelijkgestemden in filmpjes bezig zag. Toen ben ik me ook beginnen op te maken om het nadien openbaar te zetten, zodat iedereen het wist. Het is dus echt door TikTok dat ik ben opengebloeid. Het lichaam en de stijl die ik nu heb, sluiten veel beter aan bij wie ik ben.”

Als zoon van twee Marokkaanse ouders uit de Rand was dat niet evident. “Mijn mama werkte in een modezaak en maquilleerde ook vrouwen op trouwfeesten. Ik ging al mee van toen ik kind was, ik heb het dus van daar (lacht). Mijn ouders zelf hadden er niet zoveel problemen mee. Maar de ruimere familie wel. Bij moslims is zoiets verboden. Daardoor was het ook voor mijn ouders niet makkelijk. Maar nu is het oké, ze zien dat ik nog hun kind ben, maar me beter voel. Zelf ben ik niet religieus, neen, al geloof ik wel dat er iets is.”

Haron is homo, vrijgezel en non-binair. “Dat laatste heeft niks me mijn homo-zijn te maken,” beklemtoont ze, “ik ken ook hetero's die niet kunnen of willen kiezen tussen man of vrouw.” Zelf wil ze het liefst aangesproken als hij of zij, een voorkeur heeft ze niet. Maar liever niet als hen/hun, een categorie die in het leven werd geroepen net om mensen genderneutraal aan te kunnen spreken. “Ik heb dat meervoud nooit gesnapt. Maar ik ben redelijk relax over hoe ik wil aangesproken worden, je ne suis pas la police des pronoms. Termen zoals ielle (het Franse neutrale voornaamwoord, red.) zijn nog nieuw, we zijn volop aan het evolueren en mensen moeten zich daar nog wat aan aanpassen. Ik ga hen daarvoor niet op de vingers tikken.”

Rollercoaster

Dat Haron non-binair is, wil ook niet zeggen dat ze geslachtsoperaties overweegt. “Niet nodig.” Ook cosmetische chirurgie is niet aan de orde, al sluit ze dat in de toekomst niet uit. “Maar op dit moment heb ik alleen nog maar injecties met hyaluronzuur laten zetten, een natuurlijk product dat het gezicht en de lippen vrouwelijker maakt.”

Als influencer maakt ze reclame voor die injecties, maar ook voor make-upmerken, safe spaces voor LGBTQIA+, schoonheidssalons of permanente epilatie. “Of het goed opbrengt? Met ups en downs, het is een echte rollercoaster.” Daarnaast is ze ook fotomodel, en wil ze dit jaar ook een non-binair kledingmerk op de markt brengen.

Daarna wil ze verhuizen, het liefst naar de Verenigde Staten. Al zou ze het erg moeilijk hebben om haar familie en in het bijzonder haar zusje van 14, die het hele restaurantgebeuren filmde, achter te laten. “Ze is mijn beste vriendin, ik zou haar verschrikkelijk missen. Maar in de Verenigde Staten staan ze tien jaar voor op ons. België is helemaal niet zo open daarin, ook al zijn er hier progressieve wetten. En Brussel is niet beter dan het platteland, zelfs in Elsene is het niet veel beter. Maar ik ga eigenlijk zelden uit, net omdat het vaak onveilig is. En als ik het doe, dan nog het liefst naar 'gewone' plekken, waar er een mix is.”

Gewone plekken zoals de Drug Opera, het restaurant waar ze moest vertrekken omdat ze weigerde haar rug te bedekken. Dat voorval heeft haar alvast duizenden extra volgers en dus ook inkomsten opgeleverd. Of ze ergens blij is dat dit gebeurd is? Ze lacht, maar wordt dan ernstig. “Het is goed en jammer tegelijk. Maar ik heb in elk geval veel geluk dat het deze keer gefilmd werd én dat de agressie louter verbaal was. Dat is helaas niet altijd zo.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Haron Zaanan, influencer, non-binair, chou de bruxelles

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni