Hart Boven Hard protesteert aan Brussels parlement voor betere aanpak woonproblematiek

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 21 september 2020
Updated: 21-09-2020 - 13:02

De Brusselse afdeling van de sociale burgerbeweging Hart Boven Hard heeft maandag met de steun van een twintigtal sympathiserende verenigingen een visuele actie gehouden voor een betere aanpak van de Brusselse woonproblematiek. Het protest vond plaats naar aanleiding van de openingszitting van het Brussels parlement.

De actievoerders hadden zich opgesteld op het Sint-Jansplein, op enkele meters van het Brussels parlement in de Lombardstraat. Op één betoger na droegen alle deelnemers een wit T-shirt en een wit hoedje dat als een dak boven hun hoofd diende. De in het wit geklede betogers bleken evenwel onzichtbaar, terwijl de betoger in kleur mocht plaatsnemen in het enige huisje dat voor hem was opgesteld. De onzichtbare witte actievoerders symboliseren de 48.000 mensen die nog steeds wachten op een sociale huisvesting en een dak boven hun hoofd.

"In de regeringsverklaring van de Brusselse regering staan enkele mooie aanzetten om dak -en thuisloosheid op te lossen, maar er zijn geen concrete initiatieven voor het moment. Met deze actie vragen we om de daden bij het woord te voegen", zegt Lieve Franssen van Hart Boven Hard.

De betogers vragen een significante uitbreiding van de sociale huisvesting om de lange wachtlijst te doen krimpen. Twee directe oplossingen zijn volgens hen het versterken van vernieuwende initiatieven in de privésector en het bestrijden van de leegstand in de hoofdstad. Op lange termijn vraagt Hart Boven Hard om de tijdelijke maatregelen die mensen van de straat hebben gehouden tijdens de coronacrisis structureel te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?