Havenlaan: Kasseien en platanen verdwijnen

© brusselnieuws.be
01/09/2011
Het Havenlaanfeuilleton kent een ontknoping: bij gebrek aan consensus binnen de Brusselse regering worden de oorspronkelijke plannen, zonder de huidige platanen en kasseien, uitgevoerd. Ook staatssecretaris Bruno De Lille (Groen!) schaart zich uiteindelijk achter die beslissing. De werken starten maandag.

De ministers Evelyne Huytebroeck (Ecolo), Emir Kir (PS) en staatssecretaris Christos Doulkeridis (Ecolo) kantten zich tegen het project, vernam brusselnieuws.be van de betrokkenen.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen!), die zich eerder voorstander had getoond van een ingrijpende wijziging van de plannen, keurt de beslissing om door te gaan met de geplande heraanleg nu toch goed. De Lille stelde vast dat een wijziging van de plannen binnen de huidige bouwvergunning niet mogelijk bleek. Hij betreurt dat de bomen moeten sneuvelen, maar wijst ook op de vertraging die nieuwe plannen hadden betekend en de erbarmelijke omstandigheden waarin fietsers en voetgangers vandaag de laan moeten gebruiken.

'Vertraging van jaren'
Minister-president Charles Picqué (PS) zit op dezelfde lijn en heeft het over een vertraging van verschillende jaren als de plannen hertekend worden. Picqué onthoudt vooral dat de opmerkingen over het plan er een stuk eerder hadden moeten zijn, tijdens het openbaar onderzoek. "Daarna is de manoeuvreerruimte van een regeringsploeg bijzonder krap."

'Geen breuk binnen regering'
Picqué laat verstaan dat de tegenstellingen binnen de regering over het dossier geen blijvende sporen zal nalaten binnen zijn ploeg. "Er zijn andere en grotere uitdagingen voor Brussel waaraan we willen werken."

Minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) haalt met de beslissing haar slag thuis. Ze heeft het over een meerderheid binnen de Brusselse regering die voor een heraanleg volgens het oorspronkelijke plan is.

"Ik steun dit project van harte omdat het een verjongingskuur voor de wijk met zich meebrengt en de mobiliteit van alle weggebruikers verbetert. Door het vervangen van de kasseien zal de geluidshinder met 10 decibel afnemen."

Met de beslissing komt een einde aan een vervolgverhaal van maanden, waarin bewonerscomités goed op weg leken om de plannen voor heraanleg terug te schroeven.

Bepaalde buurtbewoners insinueerden recentelijk in de media dat de toekenning van de de werken niet op legale manier zou gebeurd zijn en dat ze mogelijk een klacht zouden indienen. Minister Grouwels zegt "geschokt en gekwetst" te zijn door deze aantijgingen.

Vrijdag worden de signalisatieborden voor de werken geplaatst. De werken starten maandag en duren tot eind 2013.

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Heraanleg van de Havenlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie