Heizelpaleizen krijgen lampen die mogelijk corona doden

De Heizelpaleizen van Brussels Expo worden tegen het einde van de zomer uitgerust met een nieuw ziektekiemdodend zuiveringssyteem dat gebruikmaakt van UV-C-lampen. De installaties moeten de 120.000 vierkante meter in de evenementenhallen 'covid-safe' maken.

UV-C licht is schadelijk voor de mens als die er rechtstreeks aan blootgesteld wordt, maar doodt wel efficiënt bacteriën, virussen en schimmels in zuiveringsinstallaties zoals ventilatiesystemen. Het gebruik van UV-C-straling is al gekend in onder meer ziekenhuizen, laboratoria en in sommige landen op het openbaar vervoer om ruimtes te steriliseren. De straling werkte bijvoorbeeld al in de bestrijding van virussen zoals SARS en MERS en dus mogelijk ook tegen covid-19.

Alle ruimtes in de Heizelpaleizen, ook de toiletten, kantoren of vergaderzalen, worden ingericht met deze technologie om zo de ziekteverwekkende elementen, virussen en bacteriën in de lucht en op oppervlakken te doden wanneer er evenementen en beurzen plaatsvinden. "Het is perfect geschikt voor infrastructuur met publiek", vertelt Denis Delforge, CEO van Brussels Expo. "Het gaat om een investering van 1,2 miljoen euro. Dat is ongeveer 10 euro per vierkante meter en dus betaalbaar. De lampen zullen wel elk jaar vervangen moeten worden", aldus Delforge.

Voor Brussels Expo is het nu wachten op de levering en de plaatsing van de lampen. Brussels Expo hoopt tegen het einde van de zomer alle twaalf paleizen te hebben uitgerust met de technologie. Aangezien massa-evenementen deze zomer verboden zijn, verwacht Brussels pas vanaf september opnieuw evenementen te organiseren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?