Brusselse marathon verhuist van Jubelpark naar Heizel

© Brussels Airport Marathon
| Marathon van Brussel anno 2019.

De zeventiende editie van de marathon en halve marathon van Brussel vindt plaats op een volledig vernieuwd parcours. De lopers starten op 4 oktober onder het Atomium en finishen 42,195 kilometer later op de piste van het Koning Boudewijnstadion. De marathon zal gelden als Belgisch kampioenschap.

Met de start aan het Atomium willen de organisatoren het internationale karakter van de Brusselse marathon in de verf zetten. De voorbije editie stonden er deelnemers uit 105 landen aan de start. Een derde van alle lopers komt uit het buitenland. "Ik ben trots dat dit evenement de hoofdstad van Europa in een positief daglicht zet", reageert schepen van Sport Benoît Hellings (Ecolo).

Even was de toekomst van de Brusselse loopwedstrijd onzeker, omdat die volgens Hellings te veel publieke ruimte en manschappen opslokte. Daar werd met de vernieuwde en vlakkere omloop een mouw aangepast. De lopers blijven op het grondgebied van de stad Brussel en dus in eenzelfde politiezone. Dat maakt de organisatie alvast wat lichter.

Kortere afstanden

De organisatie heeft een aantal nieuwigheden in petto. Behalve de start onder het Atomium en de aankomst op de atletiekpiste van het Boudewijnstadion blijven de details nog goedbewaard geheim. "Het minutieus uitgekozen parcours slingert kriskras doorheen onze hoofdstad", licht minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) een tipje van de sluier.

Ook nieuw is dat er kortere afstanden op het programma zullen staan. Binnen enkele weken maken de organisatoren alle parcoursdetails bekend. Inschrijven kan vanaf woensdag (26 februari).

Tijdens de vorige edities lag de start- en aankomstplaats van de loopwedstrijd in het Jubelpark. De Keniaan Michael Chege en onze landgenote Kabi Nassam pakten toen de marathonzege.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?