Marathon van Brussel gaat dan toch door

© David Stevens
| David Stevens, hoofdinspecteur van de fietsbrigade maar ook fervente loper, tekende mee aan het parcours. Foto: op de marathon van 2017 finishte Stevens vierde, als eerste Belg.
Updated: 24-01-2020 - 16:14

De marathon van Brussel kan dan toch doorgaan en wel op 4 oktober. Het stadsbestuur plaatste in het najaar nog vraagtekens bij het evenement wegens de zware organisatie en de grote impact van de wedstrijd. Hoofdinspecteur David Stevens van de fietsbrigade tekende als fervente loper mee aan het parcours.

De vorige editie van de marathon was niet om over naar huis te schrijven. Onder meer door de regen daagde maar de helft van het aantal ingeschreven deelnemers op. Schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo) liet toen weten dat hij het evenement wou evalueren. Een nieuwe editie was niet zeker.

"Dit evenement blokkeert ruim 42 kilometer van de openbare ruimte voor verschillende uren,” legde Hellings toen uit aan BRUZZ. “Dat is niet niets. Zoiets doen we voor de Ronde van Frankrijk of de 20 kilometer, maar daar lopen dan wel 40.000 mensen mee."

Drie maanden later blijkt dat de wedstrijd wel degelijk zal doorgaan, verneemt BRUZZ, en wel op 4 oktober. "We kregen steeds meer vragen, onder meer uit het buitenland," zegt Greg Broekmans, directeur running bij organisator Golazo. "Dus moesten we wel een datum communiceren."

"De stad was eerst kritisch, maar begrijpt ook dat het evenement veel mensen aantrekt naar Brussel, bijvoorbeeld uit het buitenland."

Na overleg met de stad bracht de Golazo verschillende wijzigingen aan voor het evenement. Welke, dat wordt pas op 5 februari gecommuniceerd.

Vlakkere editie

Broekmans bevestigt wel al dat het een vlakkere editie wordt dan de vorige. Het parcours blijft ook op het grondgebied van de Stad Brussel en dus in eenzelfde politiezone. Dat maakt de organisatie alvast wat lichter.

Golazo kon voor deze editie ook een onverwachte parcourstekenaar aantrekken. Hoofdinspecteur David Stevens van de fietsbrigade is naast 's lands bekendste fietsflik ook een meer dan verdienstelijke loper. In 2017 werd hij nog vierde op de Brusselse marathon en eerste Belg (zie foto).

Sportschepen Hellings bevestigt dat de marathon dit jaar doorgaat. De datum wil hij nog niet bevestigen. "We werken aan een nieuwe marathon, die meer mensen kan aantrekken, door een sportiever parcours en een betere communicatie." Meer details wil hij pas op de persconferentie in februari kwijt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?