Stad plaatst vraagtekens bij marathon van Brussel

© Brussels Airport Marathon
| De marathon van Brussel, editie 2019.

Het Brusselse stadsbestuur zat dinsdag samen met marathonorganisator Golazo en een aantal gemeenten. De Stad wou de voorbije editie evalueren en vindt het niet vanzelfsprekend dat de marathon volgend jaar opnieuw plaatsvindt. Een beslissing is pas voor 2020.

De marathon van Brussel was dit jaar niet zo’n voltreffer. Van de 15.000 ingeschreven lopers voor de verschillende loopafstanden, kwamen velen door het slechte weer niet opdagen en haalden uiteindelijk 7.000 mensen de finish. Voor de eigenlijke volledige marathon waren dat er nog veel minder.

Brussels schepen van Sport Benoît Hellings (Ecolo) wou graag het fijne weten over die deelnemersaantallen. Deze dinsdag zat hij daarom samen met alle betrokken spelers, zoals evenementorganisator Golazo, het Gewest, de politie en de andere gemeenten die de marathon doorkruist. “Het is de eerste keer dat zo’n evaluatie gebeurt voor de marathon,” zegt Hellings.

De bedoeling van vergadering was niet enkel om cijfers te verzamelen. Op de achtergrond gaat het ook over de toekomst van de marathon van Brussel. Die lijkt vandaag allesbehalve verzekerd. De Stad maakt zich daarbij niet enkel zorgen om één editie met minder weer, maar over de grote inspanningen die ze moet leveren voor een evenement dat niet zo'n groot publiek aantrekt.

Benoît Hellings (Ecolo)

“Dit evenement blokkeert ruim 42 kilometer van de openbare ruimte voor verschillende uren,” legt Hellings uit. “Dat is niet niets. Zoiets doen we voor de Ronde van Frankrijk of de 20 kilometer, maar daar lopen dan wel 40.000 mensen mee. De eigenlijke marathon is misschien 1.300 mensen.”

Of er volgend jaar een nieuwe editie komt wordt niet meteen beslist. “Dat bepalen we pas in 2020 als er ook een aanvraag komt,” zegt Hellings.

De sportschepen benadrukt ook dat Golazo een belangrijke en betrouwbare partner blijft voor de Stad. Het evenementenbedrijf zit ook achter de organisatie van de Memorial van Damme.

Golazo benadrukt na de vergadering dat het een positieve meeting was. "We beseffen dat we een groot beslag leggen op de openbare ruimte, maar het zou jammer en onlogisch zijn als de marathon van Brussel zou verdwijnen," zegt directeur running Greg Broekmans. "Het evenement brengt onder meer veel buitenlanders naar de Stad."

De organisatie wil later opnieuw samenzitten met het stadsbestuur "om over de toekomst te spreken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?