© Mobiel Brussel

Heraanleg Havenlaan weer van onder het stof

EVC
© brusselnieuws.be
29/04/2013
De procedure voor de definitieve heraanleg van de Havenlaan wordt binnenkort opgestart. Dat maakte minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) maandagavond bekend tijdens een ontmoeting met de buurtcomités, scholen en de fietsverenigingen. Grouwels beloofde “eerst naar alle partijen te luisteren”.

Op de bijeenkomst op haar kabinet gaf de minister een stand van zaken van de werken aan de Havenlaan. Het voet- en fietspad aan de kant van Thurn &Taxis is nu al een feit. Volgens de minister zijn de gebruikers zeer positief over die werken.

De werkzaamheden voor de aanleg van een fietspad aan de kant van het kanaal dienden de voorbije maanden uitgesteld te worden door het slechte weer. De aanleg van dit voet- en fietspad gaat binnenkort van start. Een directe verbinding tussen de Brug van Laken en het Saincteletteplein wordt daardoor mogelijk.

"We kunnen langs de kant van het kanaal niet dezelfde werkwijze toepassen als langs Thurn & Taxis", stelt Grouwels. "Sommige bomen met belangrijke oppervlaktewortels zouden door de werken immers kunnen geraakt worden in hun stabiliteit. We zullen daarom kiezen voor een soepele en meer creatieve tijdelijke oplossing. Dit betekent dat, waar de vitale wortels boven de grond liggen, het voet- en fietspad iets minder vlak zal zijn dan aan de kant van Thurn en Taxis."

"Eerst luisteren"
Intussen werkten de administratie Mobiel Brussel de afgelopen maanden samen met de Brusselse Bouwmeester en het Agentschap Territoriale Ontwikkeling (ATO) aan de voorbereiding van het definitief heraanlegproject. Binnenkort start de zoektocht naar kandidaten voor een multidisciplinair team.

"Tijdens een voorfase zal eerst geluisterd worden naar alle betrokkenen, waarna een plan zal worden uitgewerkt", zegt Grouwels. "Daarbij dient eveneens rekening te worden gehouden met de evoluties die zich in de buurt van de Havenlaan voltrekken: de ontwikkeling van de site van Thurn & Taxis, de parkzone langs het kanaal, de site Green Bizz, de woonsite Tivoli en de plannen naast het TIR-centrum", besluit de minister.

Eerdere plannen voor een grondige heraanleg van de laan werden afgeschoten door actiecomités omdat de oude platanen zouden worden vervangen.

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Heraanleg van de Havenlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie