Heraanleg van openbare ruimten in het hart van de Marollen

Vossenplein
© Saskia Vanderstichele
| Het Vossenplein in de Marollen (archiefbeeld).
© Saskia Vanderstichele
| Het Vossenplein in de Marollen (archiefbeeld).

Binnen afzienbare tijd wordt het startschot gegeven voor de heraanleg van enkele openbare ruimten in het hart van de Marollen. Het gaat om zeven plaatsen die met 2,2 miljoen euro van het Duurzaam Wijkcontract Marollen zullen worden getransformeerd of gerenoveerd tot groene, gedeelde buitenruimtes.

In augustus 2020 lanceerde de Stad Brussel in samenwerking met de bouwmeester een oproep om projecten in te dienen rond de heraanleg van zeven concrete ruimten in de Marollenwijk. De zeven gebieden die zullen worden getransformeerd in aangename buitenruimten zijn: de Escargots-speeltuin, het kleine park in de Rodepoort, de binnenhuizenblokken in de Montserratstraat en de Voorzorgstraat, de omgeving van de school La Marolle en de sociale woonwijken in de Bloemistenstraat en de Lacaillestraat.

Participatief proces

De veranderingen gebeuren in samenspraak met de inwoners. "Bij deze transformaties houden we dankzij een uitgebreid participatief proces rekening met de bijzondere identiteit van de Marollen en de mensen die er wonen: jong en minder jong, anciens en inwijkelingen, maar ook de vele verenigingen en handelszaken,” zegt Arnaud Pinxteren (Ecolo), schepen van Stadsvernieuwing en Burgerparticipatie.

Het participatief proces neemt zo’n twintig weken in beslag. Het bestaat onder andere uit verkennende wandelingen op het terrein en thematische ateliers, om zo te komen tot eerste schetsen, die dan weer naar een feedback-atelier gaan. Daarbij worden ook permanenties georganiseerd om de schetsen met mogelijke heraanlegprojecten voor te stellen. Heel de periode van participatie zou afgerond moeten zijn tegen de zomer van 2022. De werken starten ten vroegste in 2023.

Dichtbevolkte wijken

“De Marollen zijn een van de meest dichtbevolkte wijken van de stad," zegt Ans Persoons (one.brussels), schepen van Stedenbouw en Openbare ruimte. "De openbare ruimte is er schaars en moet gedeeld worden met heel veel verschillende gebruikers: handelaars, toeristen, passanten. De binnengebieden - de vaak verborgen ruimte in het hart van een huizenblok - hebben een enorm potentieel. Door ze open te stellen en te vergroenen kunnen ze nieuwe oases worden in de stad: plekken voor bewoners om tot rust te komen en hun kinderen veilig te laten spelen.”

De Marollen is het 17de wijkcontract in de Stad Brussel. Het omvat onder andere, naast het project van deze zeven ruimten, steun aan burgerinitatieven via 'Made in Marolles' en een Masterplan voor het zwembad in de Reebokstraat.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?