20160322 Mensen komen spontaan samen op het Beursplein aan de Beurs op 22 maart 2016 om de aanslagen in Maalbeek en Zaventem te herdenken herdenking 8

| 20160322 Mensen komen spontaan samen op het Beursplein aan de Beurs op 22 maart 2016 om de aanslagen in Maalbeek en Zaventem te herdenken herdenking 8

5 jaar na de aanslagen

Herdenking aanslagen met beperkte delegatie slachtoffers

© Belga
22/03/2021

Koning Filip en koningin Mathilde zullen deze maandag, dag op dag vijf jaar na de aanslagen in Zaventem en Brussel, de herdenkingen bijwonen voor alle slachtoffers van terreurdaden. Dat deelt de FOD Kanselarij, die de eerste minister bijstaat, vrijdag mee. Ook premier Alexander De Croo zal aanwezig zijn, net als een beperkte delegatie van slachtoffers en vertegenwoordigers van de hulp- en interventiediensten.

Maandagvoormiddag is er op de locaties van de aanslagen in de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek een moment van stilte en bezinning op het precieze uur van de aanslagen. Om 12.15 uur is er vervolgens een plechtigheid ter herdenking van de slachtoffers aan het monument voor de slachtoffers van terreurdaden in de Brusselse Wetstraat.

Door de coronamaatregelen kan slechts een beperkte delegatie van slachtoffers en vertegenwoordigers van de hulp- en interventiediensten de plechtigheid bijwonen. "Er worden strikte maatregelen in acht genomen en er werd voor een alternatief scenario gekozen, waarin de slachtoffers centraal staan. De focus van de plechtigheid ligt op steun, medeleven, hoop en verbondenheid", zegt de Kanselarij in het persbericht.

Er zullen toespraken zijn, een artistiek optreden, getuigenissen en een huldebetuiging aan slachtoffers van terreurdaden, en hun naasten, zowel in België als in het buitenland. Slachtoffers die door de coronamaatregelen niet aanwezig kunnen zijn, worden op een symbolische manier afgebeeld. Bovendien zal de plechtigheid live uitgezonden worden, op VRT, VTM, Vier, RTBF, RTL-TVi en LN24, en op de website 22-03.be.

5 jaar na de aanslagen

Op 22 maart is het vijf jaar geleden dat ons land werd opgeschrikt door aanslagen in de vertrekhal van Brussels Airport en in metrostation Maalbeek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni