| Een witte mars in 2012 ter ere van de overleden imam van de Reda-moskee in Anderlecht (archiefbeeld).

Herdenking overlijden Imam Dahdouh in zijn moskee in Anderlecht

© Belga
12/03/2022

Tien jaar geleden kwam de sjiitische imam Abdellah Dahdouh op 47-jarige leeftijd om het leven bij een brandstichting in zijn gebedshuis. Daarom wordt zaterdagavond een religieuze herdenking gehouden in de Reda-moskee, gelegen in de Dokter De Meersmanstraat in Anderlecht. Zijn familie nodigt iedereen die wil, ongeacht hun geloofsovertuiging, uit om bij de ingang een roos te komen leggen om hun respect te betuigen.

Zijn dochters Taqiya en Khadija Dahdouh vertolkten het verlies dat de mensen rondom hem voelden: "Tien jaar geleden verliet onze geliefde vader ons en voegde zich bij onze Heer. Het is tien jaar dat wij leven zonder de aanwezigheid van zijn verlicht gezicht, zijn prachtige glimlach en zijn woorden vol zachtheid en tederheid. Het is tien jaar dat wij de beproevingen van het leven trotseren zonder hem te vergeten en met zijn lessen in ons achterhoofd. Het is tien jaar jaar dat onze familie, maar ook onze gemeenschap, de afwezigheid beleeft van een zoon, een broer, een vriend, maar bovenal de afwezigheid van een leraar. Hij zal voor altijd in ons hart blijven!"

Rookvergiftiging

Ter herinnering: op 12 maart 2012 rond 19.00 uur, tijdens het avondgebed, had Rachid El Boukhari, een Marokkaanse man van toen 35 jaar, benzine in de moskee gegoten en opzettelijk brand gesticht. Toen hij ter plaatse werd gearresteerd, verklaarde hij dat hij de sjiitische gemeenschap bang wilde maken. Volgens hem is die islamstrekking verantwoordelijk voor het geweld in Syrië.

Imam Abdellah Dahdouh kwam om door rookvergiftiging. Een aantal gelovigen raakte gewond.

In december 2014 veroordeelde het Brusselse hof van assisen Rachid El Boukhari tot 27 jaar gevangenisstraf voor de brandstichting van de moskee en voor de moord op de imam ervan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni