| Herdenking voor de terreurslachtoffers op het Schumanplein

De jaarlijkse herdenkingsplechtigheden voor de aanslagen van 22 maart gaan niet door. Een aantal initiatieven verhuizen naar een online-platform. De herdenking aan het Schumanplein, zondag, gaat door in beperkte kring en zal via video verspreid worden.

2020 is het jaar van het proces tegen de daders van de aanslagen van 22 maart. De assisenzaak zal ongetwijfeld heel wat stof doen opwaaien, niet in het minstbij de slachtoffers en nabestaanden. Bij de aanslagen vielen 32 doden en er 340 gewonden.

De jaarlijkse plechtigheden om de aanslagen te herdenken, georganiseerd door de Kanselarij van de Eerste Minister, gaan dit jaar niet door.

Arlin Bagdat (Kanselarij): “We hadden, net zoals vorig jaar, een plechtigheid gepland op vier plekken: aan de luchthaven, aan het station van Maalbeek, aan het herdenkingsmonument op het Schumanplein en in Résidence Palace, gereserveerd voor de slachtoffers en nabestaanden. Die hebben we begin deze week door de strengere veiligheidsmaatregelen door Corona moeten annuleren.”

Eén evenement wordt behouden. Eerste minister Sophie Wilmès (MR) zal in beperkte kring en met inachtname van de sanitaire voorschriften, een herdenkingsplechtigheid houden aan het monument voor 22 maart aan het Schumanplein. Daar zullen ook vertegenwoordigers van MIVB, luchthaven, en slachtofferverenigingen aanwezig zijn. Ze zullen met maximaal twintig zijn. Bagdat: “We zullen de herdenking filmen, en kort nadien verspreiden onder de slachtoffers en nabestaanden.”

Oogcontact

Bij de organisatie We Have The Choice, die door Kristin Verellen werd opgericht na de aanslagen, hadden ze, zoals vorig jaar, zogenaamde 'rituelen' gepland om de aanslagen in herinnering te brengen. Maar de organisatie heeft de geplande activiteiten moeten herzien. Greet Heylen: “We hadden, samen met de Bond Zonder Naam, voor het eerst een ‘oogcontact’ evenement aan de Kunstberg gepland en ‘cirkels’ in Bozar. Die zijn geschrapt. We gaan ermee naar een online-platform.”

Met de cirkels wil de organisatie de verbinding onder de mensen tot stand brengen en zo een dam opwerpen tegen de polarisatie in onze samenleving. Heylen: “Die cirkels zijn de fantastische manier waarop Kristin Verellen, die haar man is verloren in de aanslagen, haar rouw heeft kunnen omzetten in een positief project. De organisatie telt nu zeventig vrijwilligers en we werken voornamelijk met jongeren in kwestbare situaties.”

De organisatie heeft al wat ervaring met digitale cirkels omdat ze zo makkelijker de jongeren kan bereiken. Het oogcontactevenement zal zondag voor het eerst digitaal worden uitgetest.

De cirkels zijn bedoeld voor iedereen die met een trauma of moeilijke situatie te maken heeft. “In die zin zijn ze ook nuttig in Coronatijden,” voegt Heylen daar nog aan toe. “De crisis die we nu meemaken vormt, net als de aanslagen van 22 maart 2016, een grote uitdaging en is, net als toen, een aanslag op ons menszijn.”

Zondag 22 maart. 14u-16u. Online Oogcontact Experiment. 16u30-18u Online Cirkel. Meer info: wehavethechoice.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , aanslagen 22 maart 2016 , sophie wilmès , herdenkingsmonument , kristin verellen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni