| Veel bomen in het Dudenpark zijn oud, en aan vervanging toe.

'Is het echt nodig om zoveel bomen te kappen in het Dudenpark?'

JP
© BRUZZ
29/01/2020

Tientallen bomen zijn al gekapt in het Dudenpark in Vorst sinds afgelopen zomer. Afgelopen maandag was het weer raak. Gemeenteraadslid Alexander Billiet (Open VLD) interpelleert er volgende week over in de gemeenteraad. “Er wordt te lichtzinning omgesprongen met honderd jaar oude patrimonium.”

De bomen die gekapt worden zijn beuken, die door de aanhoudende droogte het sap niet meer tot in de kruin krijgen. Daardoor kunnen ze op termijn een gevaar voor hun omgeving betekenen. Billiet vraagt zich echter af of het echt nodig is om de bomen om te hakken. Zeker omdat een deel van de gekapte bomen niet in een zone staat waar wandelaars komen. "Hoe kan er sprake zijn van een onmiddellijk gevaar, wannneer twee mannen met kettingzagen tot in de kruin van de beuken kunnen klimmen?"

Hij noemt de bomenkap 'een kaalslag': "Is het nodig om zo desastrateus te werk te gaan? Het gaat hier om kostbaar erfgoed van meer dan honderd jaar oud, om van de luchtzuivering die die beuken genereren nog maar te zwijgen. Er worden wel nieuwe bomen geplant, maar dat zijn nu sprietjes van twintig centimeter hoog. Dat is voor onze achter- achter kleinkinderen. Er wordt veel te lichtzinnig omgesprongen met het patrimonium."

Het gemeenteraadslid interpelleert erover tijdens de volgende gemeenteraad. "Ik wil onafhankelijke tegenexpertise vragen, om te zien of er niet getrimd kan worden in de kruin in plaats van te kappen, zoals dat bijvoorbeeld in het Middelheimpark in Antwerpen gebeurt."

Daarnaast vraagt hij meer transparantie over de beslissingen rond de bomen van Leefmilieu Brussel en de Directie Monumenten en Landschappen. "Het Vorste Burgercomité CODA ,dat zich sinds begin 2019 tegen de bomenkap verzet, schreef Brussel Leefmilieu wel tien keer aan, maar geen enkele e-mail werd beantwoord." Tot slot vraagt hij zich af of alle met oranje gemarkeerde bomen wel echt gekapt moeten worden.

Dudenpark

| Een houthakker in actie.

Oude en zieke bomen

Leefmilieu Brussel liet jaren geleden al een studie uitvoeren naar de gezondheid van de bomen in het park, reageert Grégory Reinbold van Leefmilieu Brussel. Daaruit bleek dat een groot gedeelte van de bomen oud en ziek was: veel beuken waren al tweehonderd jaar. Ongeveer zeventig daarvan zouden sowieso gekapt moeten worden. Na de droge zomer van 2018 werden veel oude beuken volgens hem een gevaar voor hun omgeving.

In mei vorig jaar heeft een gespecialiseerde maatschappij – Eurosense - het park geanalyseerd. "We volgen het rapport van deze maatschappij," zegt Reinbold. "Dat zegt dat bepaalde bomen gevaarlijk zijn, en we moeten reageren." In mei 2019 is daarom de bomenkap begonnen. Leefmilieu Brussel heeft volgens Reinbold twee vergunningen: enerzijds voor de oude bomen die aan het einde van hun leven zijn (de zeventig beuken), maar anderszijds is er ook een vergunning voor de verjonging van de bomen in het park.

Een groot deel van de bomen is oud. Om het bos te onderhouden is er daarom een vervangingsplan opgesteld gespreid over een periode van dertien jaar. Dit jaar worden 37 bomen gekapt in het kader van de verjongingskuur. "Het is een heel oud park, het is logisch dat we het moeten onderhouden," verdedigt Reinbold. "We werken er nu aan, zodat er morgen nog bomen in het park zijn." Hij verzekert bovendien dat er ook heel wat bomen zijn waar alleen het dode hout uit wordt gekapt, die verder wel blijven staan.

Leefmilieu Brussel heeft over de bomenkap volgens hem een tiental infosessies gegeven. "We werken daarvoor samen met de gemeente Vorst. Dit is absoluut niet nieuw, de mensen zijn op de hoogte."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving, bomenkap, Dudenpark, Leefmilieu Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni