| Medewerkers van Het Opvanghuis sensibiliseren passanten tijdens de Belgian Pride.

Het Opvanghuis voor LGBTQI+ jongeren ving al 17 mensen op in hun eerste jaar

HD
© Belga
26/11/2019

De vzw Het Opvanghuis Brussel kwam maandagavond bijeen met burgemeester Philippe Close (PS) om een ​​evaluatie op te stellen van zijn eerste jaar van bestaan. Sinds november 2018 heeft ze 90 aanvragen ontvangen en heeft ze 17 jongeren uit de LGBTQI+ gemeenschap begeleid in de leeftijdscategorie 18 tot 25 jaar. Vandaag roept het huis op tot donaties en subsidies om de capaciteit te kunnen vergroten naar 20 plaatsen, en personeel aan te nemen.

De vereniging kan op de lange termijn tot 8 personen tegelijkertijd opvangen, op twee verschillende plaatsen. Het huis heeft ook twee extra kamers voor noodgevallen. De jonge mensen die naar de vereniging komen, hebben een heel verschillende achtergrond. Maar volgens de vzw is de religieuze dimensie een van de belangrijke discriminerende factoren binnen gezinnen, met mensen die eventueel verbonden zijn met het moslim- of katholiek milieu.

"Van de 30 mensen die wilden worden begeleid in hun administratieve procedures met het OCMW om economische onafhankelijkheid te bereiken, werden er 17 opgevangen", zegt Dimitri Verdonck, mede-oprichter van Het Opvanghuis Brussels. "We moesten verzoeken weigeren, omdat we niet in staat waren om te reageren op bijzonder zware problemen, bijvoorbeeld voor jongeren die al enige tijd rondzwierven die tijd in een psychiatrisch ziekenhuis hadden doorgebracht, of voor migranten die geweld hadden ervaren in opvangcentra".

Dimitri Verdonck telt ook veel verzoeken van transgender mensen, vaak door een conflict met hun familie. De vzw en haar partners in Zwitserland, Frankrijk, Spanje en Italië zullen begin 2020 een Europese opvangvereniging voor LGBTQI+ jongeren vormen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel-Stad, Samenleving, LGBTQIA, Het Opvanghuis, Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni