Koppelverkoop in de eindejaarsperiode

| Koppelverkoop in de eindejaarsperiode.

Hier geldt de mondmaskerplicht wel nog in Brussel

EC, SDS
© BRUZZ
08/06/2021
Updated: 10/06/2021 11.21u

Nu de algemene mondmaskerplicht in het gewest vanaf 9 juni wordt afgeschaft, zijn het de burgemeesters die bepalen waar je toch nog een mondmasker op straat moet dragen. De mondkapjes blijven onder meer verplicht op het Schaarbeekse Liedtsplein en de Gentsesteenweg in Molenbeek. De Stad Brussel verplicht de maskers alleen nog in de Nieuwstraat.

In de gemeenten Sint-Lambrechts-Woluwe, Etterbeek, Elsene, Oudergem, Vorst, Watermaal-Bosvoorde, Ukkel, Sint-Gillis en Sint-Agatha-Berchem wordt het masker voorlopig nergens verplicht op straat, melden die gemeenten aan BRUZZ.

Niet vergeten: nationale regels

Wat de burgemeesters ook beslissen, in alle gemeentes blijven mondmaskers verplicht op plaatsen waar dat door de federale overheid bepaald is. Het gaat dan om winkels, trein- en metrostations, bushaltes (ook in openlucht) en op het openbaar vervoer.

De regel geldt ook voor evenementen, erediensten en cultuurvoorstellingen. In de kerk, moskee, bioscoop, theater of sporttribune moet je dus altijd een mondkapje dragen.

"Maar dat kan wel veranderen als het ergens toch te druk blijkt", zegt schepen Xavier Liénart (LB) van Sint-Lambrechts-Woluwe. Ook de burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis (Ecolo), heeft het over "dans un premier temps", aanvankelijk dus.

In tegenstelling tot wat aanvankelijk gedacht werd, behoudt Ukkel de mondmaskerplicht niet in openlucht. "Het gezond verstand en de persoonlijke verantwoordelijkheid worden dus aangesproken. De verplichting om een mondmasker te dragen is echter nog steeds van kracht in handelszaken, op kermissen, markten en rommelmarkten", zo communiceert het kabinet van de burgemeester van Ukkel.

In Schaarbeek worden maskers vanaf 9 juni na overleg met politiediensten en gemeenschapswachten verplicht op het Liedtsplein en in de Brabantstraat, en ook op de Haachtsesteenweg tussen Sint-Joost en de Rogierlaan. Ook op markten moet het mondkapje op blijven. Ook hier geldt dat de regels nog aangepast kunnen worden als dat nodig blijkt, zegt Marc Weber, woordvoerder van burgemeester Cécile Jodogne (Défi).

Scholen en markten

Burgemeester Benoît Cerexhe (CDH) van Sint-Pieters-Woluwe behoudt de mondmaskerplicht op markten, kermissen en brocantes. In Jette blijven mondmaskers alleen nog verplicht tijdens de wekelijkse zondagmarkt op het Koningin Astridplein.

In Ganshoren geldt de mondmaskerplicht enkel in schoolomgevingen en alleen aan het begin en einde van de schooldag. "Zoals vorige keer gaat het om een perimeter van ongeveer 50 meter rond de school", zegt kabinetschef Valérie Libert van burgemeester Pierre Kompany (CDH).

Ook in Anderlecht geldt de mondmaskerplicht enkel op de markt aan de Abattoir. "Het mondmasker blijft verplicht op de site van de Slachthuizen en de omliggende straten op de dagen dat er markten zijn", zegt woordvoerster Perrine Delers vanwege burgemeester Fabrice Cumps (PS).

Drukke straten

In Sint-Jans-Molenbeek blijven mondmaskers verplicht in drukke winkelstraten. Het gaat om de Ribaucourtstraat, de Gentsesteenweg, de Ninoofsesteenweg en het Sint-Jan-Baptistvoorplein. In de omgeving van schoolpoorten zal de mondmaskerplicht voor en na de schooltijd gelden. Tenslotte blijven maskers verplicht op de markten.

Sint-Joost-ten-Node valt terug op de regels die de gemeente vorige zomer hanteerde. Mondmaskers zijn er na 9 juni nog altijd verplicht in de Leuvensesteenweg, Haachtsesteenweg, in de Brabantstraat en op het Sint-Joostplein, Rogierpein, Houwaertplein en Madouplein. Daarnaast zijn maskers verplicht in de omgeving van scholen en op markten, rommelmarkten en braderijen. De verplichting geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.

In Evere gaat het om drie pleinen: de Paduwaplaats, het voorplein aan de ingang van het gemeentehuis, en het Vredeplein. Daarnaast moet je ook in vier straten gemaskerd rondlopen: de Onze-Lieve-Vrouwlaan tussen de Hoedemaekerssquare en de Haachtsesteenweg, de Grosjeanlaan tussen de Leuvensesteenweg en de Mommaertslaan, tegelijk ook de Leuvensesteenweg tussen de Grosjeanlaan en de Twee Huizenstraat en tot slot de Consciencelaan tussen de A.De Boeckstraat en de J-B Desmethstraat.

In Brussel-Stad geldt de mondmaskerplicht vanaf 9 juni alleen nog in de Nieuwstraat en op markten. Dat bevestigt de woordvoerster van burgemeester Philippe Close (PS). Het gaat om de wekelijkse markten in Brussel, Laken en Neder-over-Heembeek, maar ook om de rommelmarkt op het Vossenplein. Deze beslissing is genomen in overleg met schepen van handel Fabian Maingain (Défi).

Uniformiteit

In Sint-Gillis is er nergens nog een mondmaskerplicht in, ook niet op het Voorplein of de Waterloosesteenweg, waarvan eerst sprake was. "Dat laatste is zo afgesproken met de burgemeesters van Ukkel en Elsene", zegt burgemeester Charles Picqué (PS), die voorstander was van een beperkte mondmaskerplicht, maar nu vooral voor uniformiteit wil gaan. "Want een stukje Waterloosesteenweg mét en een stukje zonder mondmaskerplicht, zou belachelijk zijn en tot verwarring leiden." Het mondmasker is wel nog verplicht op markten en binnen in winkels, maar dat zijn federale maatregelen.

In Koekelberg zijn er wél heel wat zones waar het mondmasker nog verplicht is. Het gaat om het Bastenakenplein, het Vanhuffelplein en het Simonisplein, maar ook de Jean Jacquetstraat, Sint-Annakerkstraat, Leopold II-laan, Frans Gasthuislaan, Karreveldlaan en de Gentsesteenweg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni