Hier vier je de nationale feestdag in Brussel

Het Bal National aan het Vossenplein is elk jaar opnieuw een groot volksfeest.

Dit weekend viert België zijn 188ste verjaardag en dus verkeert ook de hoofdstad in feeststemming. In tal van Brusselse gemeenten staan er verschillende evenementen gepland, maar voor een echte opstoot van het nationale gevoel moet je op het Vossenplein zijn. Daar kan je zaterdagavond op het Bal National gaan kijken naar optredens van onder anderen Belle Perez en Brussels icoon Lange Jojo.

In de politiek is de kloof tussen het noorden en het zuiden van het land nog nooit zo diep geweest. Toch maakt Brussel zich op voor een feestweekend naar aanleiding van de nationale feestdag. Voor een gezonde dosis L’union fait la force, kan je vanavond terecht aan het Vossenplein. Daar vindt traditiegetrouw het (plasticvrije) Bal National plaats, ofwel een groot dansfeest met optredens van onder meer Belle Perez, Lange Jojo en Boogie Boy (vanaf 19u30). Nog meer muziek vind je in kunstencentrum Bozar. Daar maakt het Nationaal Orkest zijn opwachting voor hun gebruikelijke concert.

Lange_Jojo_Sttella_2_(c)_Saskia_Vanderstichele_cmyk.jpg
© Saskia Vanderstichele
| Zanger en rasechte Brusselaar Lange Jojo is er dit jaar opnieuw bij op het Bal National.

Op het Vossenplein kunnen diehards in de ochtend van 21 juli gaan snuisteren tussen de antiek op de rommelmarkt met de toepasselijke naam ‘Brol National’ (8 uur). De organisatie voorziet de feestvierder trouwens niet alleen van muziek en antiek.

Met Resto National (16 uur) worden er op zondag ook 1.300 porties mossel-friet opgediend, naast de 250 gratis maaltijden voor kansarmen. Door het succes van de afgelopen jaren wordt wel aangeraden op voorhand in te schrijven via de website.

Défilé en vuurwerk

Een blik van de koning en de koningin proberen opvangen doe je op zondag tijdens het Te Deum (10 uur) in de Sint-Goedele en Sint-Michielskathedraal. Daarna volgt nog meer zwart, geel en rood tijdens het militaire défilé. Dat staat dit jaar in het teken van de bevrijding van ons land, exact 75 jaar geleden.

De militaire parade in de Koningsstraat (16 uur) maakt een rondje om het Warandepark langs het Paleizenplein en de Hertogstraat. Dat gaat gepaard met een luchtdefilé over het park (16u15).

De festiviteiten worden naar aloude gewoonte afgesloten met een groot vuurwerk boven het koninklijk paleis (23 uur). Het publiek wordt daarvoor verwacht op het Paleizenplein. Opgepast: toegang is enkel mogelijk via het Koningsplein en de Koningsstraat.

Andere gemeenten

Niet alleen in Brussel-Stad, maar ook in de heel wat andere gemeenten bereikt de vaderlandsliefde de komende twee dagen een hoogtepunt. Zo zet Jette zondag (17 uur) in op rock-‘n-roll op het Laneauplein en kan je in Ukkel op het Sint-Jobsplein de patriottische ziel uit je lijf gaan dansen op beats van DJ T’Kila en de covergroep Atomic Cover Band (19 – 23u30).

Ook Elsene en Sint-Agatha-Berchem vieren ons land. Aan het Brugmannplein in Elsene wordt op zondag (12 – 22 uur) een Belgische biomarkt gehouden, gevolgd door een DJ. Dat laatste geldt ook voor Berchem, waar op zondagnamiddag (16 uur) een aperitiefconcert op het programma staat. Het volledige programma met alle evenementen rond de 21 juliviering vind je terug op de website 2107.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?