Hoofdstad maakt zich klaar voor plasticvrije 21 juli

Brussel pakt op 21 juli weer uit met tal van festiviteiten voor de nationale feestdag. Zo vindt aan de vooravond onder meer het Bal National op het Vossenplein plaats. Daags nadien concentreert de actie zich in het Warandepark, en kunnen lekkerbekken voor mosselen terecht op Resto National. Voor de eerste keer zal er geen plastic te bespeuren zijn tijdens de feestelijkheden.

De feestelijkheden op zondag 21 juli starten zoals de voorbije jaren om 10 uur met het Te Deum in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal. Tegelijkertijd start in en rond het Warandepark het Feest in de Warande, waar iedereen van 10 tot 23 uur kan genieten van talrijke gratis evenementen en concerten. Naar gewoonte zal het politiedorp het Poelaertplein bezetten. Om 16 uur start het militair défilé, dat een parcours volgt rond het Paleizenplein.

De 21 juli-viering wordt zoals de traditie het voorschrijft om 23 uur afgesloten met het traditionele vuurwerk op het Paleizenplein.

Plasticverbod

De Stad Brussel duldt sinds 1 juli dit jaar geen wegwerpplastic meer op openbare evenementen en schuift, naast herbruikbaar servies, ook borden, bekers en bestek van bamboe of karton naar voren als alternatief. Volgens Frank Anthierens, voorzitter van de vzw Bal National, is daar zeker rekening mee gehouden.

“Je zult op 21 juli geen wegwerplastic vinden", zegt Althierens. "Voor onze herbruikbare bekers betalen de feestvierders, op onder andere Bal National, een garantie van 1 euro. Die krijgen ze terug wanneer hun dorst gelest is en ze de beker weer afgeven." Al kan die ook weggeschonken worden aan het goede doel Iedereen aan tafel.

Ook veel café-uitbaters op het Vossenplein, waar het Bal National plaatsvindt, hebben zich bereidwillig opgesteld tegenover de nieuwe regel.

Bal National

De feestelijkheden naar aanleiding van de nationale feestdag beginnen traditiegetrouw daags voordien met het Bal National. Vanaf 19.30 uur zijn de feestvierders voor de 17de editie van het feest welkom op het Vossenplein. Namen als Belle Perez en The Amazing Flowers staan op het programma.

Le Grand Jojo treedt dit jaar voor de negende keer op. “Wanneer we hem uitnodigen, klagen mensen dat hij er wéér is. Wanneer we hem niet uitnodigen, klagen mensen dat hij er niet is. Dus nu nodigen we hem om de twee jaar uit,” lacht burgemeester van Brussel, Philippe Close (PS).

Niet getreurd voor wie het Bal National niet kan bijwonen. Voor de vijfde keer zenden BRUZZ en BX1 een tweetalige live-uitzending uit op tv en de website.

Nog meer National

Wie niet te afgemat is door het Bal National op zaterdag, kan op zondagochtend een bezoekje brengen aan Brol National. Marktkramers en andere handelaars spreiden vanaf 8 uur, zoals gebruikelijk, hun waar uit op de kasseien van het Vossenplein. Het verschil met andere zondagen: het plein zal versierd zijn met de nationale driekleur.

Iedereen kan vanaf 16 uur aan tafel schuiven op het Vossenplein voor een goeie mossel-friet. Het zogenaamde Resto National voorziet 1.300 maaltijden, maar terugblikkend op de succesvolle eerdere edities raden de organisatoren aan online in te schrijven.

Sinds 2017 schenken de organisatoren 250 gratis maaltijden aan mensen die het niet al te breed hebben.

Nationale_Feestdag_20190721_plannetje_2107
© 2107.be
| Op dit plannetje kunt u zien waar alle evenementen plaatsvinden

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?