Hoge Commissaris voor Vluchtelingen op bezoek in aanmeldcentrum Klein Kasteeltje

© Photonews

Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNCHR), heeft woensdag in aanwezigheid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje in Brussel bezocht. Tijdens het bezoek kreeg Grandi uitleg over de aanmeldprocedure en de opvang in tijden van COVID-19.

De coronapandemie was voor staatssecretaris Mahdi de gelegenheid om de aanmeldingsprocedure en de lange rijen wachtenden aan de deur van Klein Kasteeltje aan te pakken. "Iedereen heeft het recht om asiel aan te vragen, niet iedereen heeft recht op asiel en ik heb als staatssecretaris al helemaal niet het recht om lijdzaam toe te kijken", klinkt het.

UNHCR-commissaris Grandi was onder de indruk van de COVID-procedure die Fedasil en de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) in Klein Kasteeltje hebben opgezet. Fedasil is verantwoordelijk voor de opvang en DVZ voor het eerste gesprek met de aanvrager. Hoe sneller DVZ de asielzoekers interviewt, hoe sneller het duidelijk wordt of iemand in België opgevangen moet worden of niet. De asielzoekers moeten vanaf het eerste contactmoment te horen krijgen dat hun aanvraag kan uitmonden in terugkeer.

Toch is er nog werk aan de winkel, want staatssecretaris Mahdi wil de veel te lange procedure aanpakken. Die is al jaren een pijnpunt. "Dat moet je doen door effectief te investeren in personeel, anders blijven de dossiers liggen. Ik sprak hier net met een jonge twintiger die vier jaar geleden is toegekomen en al vier jaar aan het wachten is op een antwoord. We moeten de diensten moderniseren", onderstreept Mahdi.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?