| Acteur Joaquin Phoenix en actrice Mara Rooney steunen de Free Rusesabagina-campagne.

Hollywood voert campagne rond vrijlating Rusesabagina op

EC
© BRUZZ
14/04/2022

Verschillende Hollywood-sterren waaronder Don Cheadle, Scarlett Johansson en Joaquin Phoenix scharen zich achter de campagne om Paul Rusesabagina vrij te krijgen. De Belgisch-Amerikaanse held uit de film Hotel Rwanda is levenslang veroordeeld in zijn geboorteland Rwanda. Zijn familie probeert hem onder meer vanuit Brussel vrij te krijgen. Ook Belgische filmmakers lanceren een petitie.

Dat meldt de familie deze week. Woensdagavond vond een panelgesprek plaats in Los Angeles om de nieuwe campagne te lanceren. Daarin gingen mensenrechtenadvocaten in gesprek met acteur Don Cheadle, die Paul Rusesabagina vertolkte in de film Hotel Rwanda. Cheadle is niet de enige Hollywood-ster die Rusesabagina uit de Rwandese gevangenis wil redden. Onder meer acteurs Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Chris Evans en Marc Ruffalo deelden woensdagavond een foto van zichzelf in een wit campagne-T-Shirt. De familie hoopt dat Belgische bekendheden de actie zullen volgen.

scarlett_johansson_freerusesabagina.jpeg

| Actrice Scarlett Johansson.

“We moeten mijn vader onder de aandacht houden, want zijn gezondheid is in gevaar,” zegt Rusesabagina’s dochter Carine Kanimba, die de campagne in België trekt.

Ze vertelt dat haar vader onlangs een beroerte kreeg en dat zijn halve gezicht is verlamd. Met de verkoop van campagne-T-shirts hoopt de familie het bewustzijn over de zaak te verhogen en hun verdere juridische kosten te dekken.

Geen eerlijk proces

Rusesabagina zit al meer dan anderhalf jaar vast in Rwanda, nadat hij in de zomer van 2020 via een list werd opgepakt in Dubai. Hij werd begin deze maand in beroep veroordeeld tot een levenslange celstraf. De Rwandese overheid beschuldigt hem van steun aan terrorisme, wat hij zelf altijd heeft ontkend. Rusesabagina heeft zowel de Belgische als Amerikaanse nationaliteit. Belgisch minister voor Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) verklaarde vorige week nog dat Rusesabagina “geen eerlijk proces heeft gekregen.” Ons land verleent consulaire bijstand en blijft hem bezoeken in de gevangenis.

“Maar dat is alles,” vindt Kanimba. “De minister heeft nog altijd niet openlijk gevraagd om hem vrij te laten, terwijl mijn vader een Belgisch burger is.” Met de nieuwe campagne wil de familie bijkomende druk zetten op de Belgische, maar ook Amerikaanse overheid. Ook in ons land startte een groep filmmakers vorige maand een eigen petitie om de vrijlating van Rusesabagina te eisen. Die petitie telt nu 375 handtekeningen.

Het kabinet van minister-Wilmès reageert bij BRUZZ dat “België de dialoog met Rwanda wenst voort te zetten.”

don_cheadle_freerusesabagina.jpg

| Acteur Don Cheadle, die een Oscar won voor zijn vertolking van Paul Rusesabagina, probeert hem nu mee vrij te krijgen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni