Holocaustoverlever Simon Gronowski krijgt eredoctoraat van VUB en ULB

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 22 september 2020
Updated: 23-09-2020 - 09:08

Boezemvrienden Simon Gronowski en Koenraad Tinel, twee mannen met een opmerkelijk en verschillend oorlogsverleden, hebben dinsdag tijdens de academische opening van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Université Libre de Bruxelles (ULB) een gezamenlijk eredoctoraat Humanisme gekregen. "Simon Gronowski en Koenraad Tinel geven ons een prachtige les in menselijkheid," vindt VUB-rector Caroline Pauwels.

Simon Gronowski werd geboren in Brussel en ontsnapte op 11-jarige leeftijd als ondergedoken kind aan de deportatie door te ontsnappen aan het 20ste konvooi dat hem naar Auschwitz bracht. Intussen is hij doctor in de rechten aan de ULB, advocaat bij de Brusselse balie en voormalig voorzitter van de Unie van Joodse Gedeporteerden in België.

Zijn goede vriend Koenraad Tinel werd geboren in Gent in een collaboratiefamilie. Na zijn studie aan de École de la Cambre werd hij tekenaar en beeldhouwer en gaf hij les aan de LUCA School of Arts in Brussel.

De twee mannen zijn voor de VUB en ULB een toonbeeld van humanisme en het samenleven in vrede door het erkennen van fouten in het verleden. "We moeten nieuwe generaties perspectief bieden: hen tonen dat het mogelijk is een vriendschapsrelatie te hebben en een toekomst op te bouwen op voorwaarde dat men de fouten uit het verleden erkent. Het wordt dan mogelijk je los te maken van het leven waartoe het verleden je lijkt te veroordelen", aldus rector Pauwels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?