Honderden huishoudhulpen betogen donderdag in Brussel

© Belga
17/11/2021

Naar verwachting zullen 600 tot 800 huishoudhulpen donderdag betogen in Brussel, omdat de onderhandelingen over hun lonen en arbeidsvoorwaarden zijn vastgelopen. De manifestanten zullen aankloppen bij sectororganisatie Federgon om hun belangrijkste eis – een betere verplaatsingsvergoeding – kracht bij te zetten.

De vakbonden kondigden vorige week aan dat er acties zouden komen, omdat het overleg over de lonen en arbeidsvoorwaarden voor de 150.000 huishoudhulpen in ons land is vastgelopen. Het gaat om mensen die tewerkgesteld worden via het systeem van dienstencheques.

Het grootste breekpunt is de verplaatsingsvergoeding. "Huishoudhulpen verdienen al weinig, maar ze maken ook veel kosten die amper terugbetaald worden," aldus Issam Benali, federaal secretaris bij de socialistische vakbond ABVV. De verplaatsingsvergoeding is daar volgens de hulpen het voorbeeld bij uitstek van. De huishoudhulpen krijgen momenteel 13 cent per kilometer, maar dat is volgens Benali veel te weinig om de kosten te dekken. En al zeker nu de brandstofprijzen sterk gestegen zijn. "Ze betalen eigenlijk om te gaan werken." Bovendien worden de parkeerkosten van de huishoudhulpen meestal niet terugbetaald, klinkt het nog.

De vakbonden verwijzen naar de overheid, waar de vergoeding voor ambtenaren die zich verplaatsen in dienstverband 37 cent per kilometer bedraagt, zo zeggen ze.

Woede zit diep

De betoging donderdag vertrekt om 10 uur aan het Noordstation in Brussel en gaat naar Federgon, aan Thurn en Taxis. Er worden 600 tot 800 betogers verwacht, zegt Kris Vanautgaerden, nationaal secretaris bij ACV Voeding en Diensten. Dat zijn er volgens hem veel, "want het is niet vanzelfsprekend voor mensen om in deze coronatijden naar Brussel te trekken". "De woede zit blijkbaar heel diep," aldus ook ABVV'er Benali.

Vrijdag is er nieuw overleg gepland tussen vakbonden en werkgevers. "Dit is de eerste actie, bedoeld om een duidelijk signaal te geven", stelt Vanautgaerden. "We verwachten vrijdag echt een tegemoetkoming wat betreft de verplaatsingsvergoedingen, anders zullen er nog acties volgen."

Federgon reageerde vorige week al afwijzend op de actieplannen van de vakbonden, omdat er volgens de sectororganisatie nog constructief onderhandeld wordt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni