Honderdtal sans-papiers verhuist naar Molenbeek

© Tout Autre Chose
| De intrek in het nieuwe gebouw, tegenover Actiris en het Gemeenschapscentrum Maritiem, werd zondag met muziek en zang gevierd.
Updated: 22-10-2018 - 13:42

Het collectief "La Voix des sans-papiers", dat een honderdtal mensen zonder papieren ondersteunt in afwachting van hun regularisering, is zondag met de sans-papiers naar een leegstaand gebouw in de Vandenboogaerdestraat in Sint-Jans-Molenbeek verhuisd. De groep moest hun oude verblijfplaats in Vorst noodgedwongen verlaten.

Het is al de tiende keer in bijna drie jaar tijd dat de sans-papiers een nieuw Brussels kraakpand betrekken. Het leegstaande internaat in Vorst, vlak naast het Dudenpark, werd zondag ingeruild voor een verlaten loods in Molenbeek.

Recht tegenover Gemeenschapscentrum Maritiem in de Vandenboogaerdestraat vond het honderdtal sans-papiers onderdak in een oude opslagruimte van Bacardi-Martini. Daar zou op termijn een hotel van 70 kamers moeten komen.

Bacardi-Martini
© Google Streetview
| De sans-papiers kraakten dit leegstaand pand.

Wintertemperaturen en straat vermijden

"Om het contract met de Federatie Wallonië-Brussel (de eigenaar van het gebouw) na te leven, moeten de vrouwen en kinderen vertrekken nu de winter voor de deur staat", aldus La Voix des sans-papiers.

"De Belgische grondwet erkent het recht op huisvesting! Toch hebben de overheden geen enkele voorstel voor een ander onderkomen gedaan. We zijn dus genoodzaakt zelf het recht op huisvesting toe te passen. Voor ons zijn er geen andere oplossingen om de straat en de wintertemperaturen te vermijden", zegt een woordvoerder van het collectief.

Overlegmoment

Afgelopen nacht brachten de sans-papiers de nacht alvast door in de voormalige drankencentrale. Maandag onderhandelt La Voix des Sans-Papiers met de gemeente Molenbeek en de eigenaar van het gebouw over een verlengd verblijf.

"Er is twee jaar geleden al een vergunning afgegeven om te verbouwen," zegt schepen voor Woongelegenheid Karim Majoros (Ecolo). "We zullen nu horen of dat doorgaat of niet." Zo niet, dan kunnen de sans-papiers er mogelijk blijven. "We hopen tot een akkoord te komen met alle partijen," zegt Majoros, "uiteraard ook met de omwonenden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?