Politie zet in Evere kraakactie stop van collectief ‘La Voix des Sans-Papiers’

© Facebook Chahr Hadji
| Bij de politie-actie werden identiteitscontroles uitgevoerd, maar vonden geen arrestaties plaats.

De politie heeft zondagnamiddag een gebouw ontruimd aan de Strijdroslaan in Evere. Het collectief ‘La Voix des Sans-Papiers’ had het leegstaande pand bezet om er 22 vrouwen en 20 kinderen in onder te brengen. “De eigenaar van het gebouw heeft ons gevraagd om in te grijpen, omdat er in het gebouw binnenkort wordt verdergegaan met asbestsanering,” vertelde waarnemend burgemeester Ridouane Chahid (PS) aan onze collega's van BX1.

Maar dat is volgens Abou, de woordvoerder van de groepering een drogargument. “De vorige huurders hebben het gebouw pas zes maanden geleden verlaten. Het is dus niet zo dat de aanwezigheid van asbest deze plek onbewoonbaar maakt. Het zou perfect mogelijk zijn om hier plaats te maken voor deze vrouwen en kinderen totdat er wordt overgegaan tot de sloop ervan.”

Waarnemend burgemeester Ridouane Chahid (PS) weerlegt die redenering. “De eigenaar heeft ons uitdrukkelijk gevraagd om het gebouw te ontruimen omdat de asbestverwijdering binnenkort al opnieuw wordt heropgestart. In de toekomst zullen deze appartementen trouwens worden toegewezen aan mensen die recht hebben op een sociale uitkering.”

“Tijdens vorige ontmoetingen hadden we hen ook al duidelijk gemaakt dat de gemeente op dit moment geen panden ter beschikking heeft om open te stellen,” aldus Chahid nog op de website van BX1. Bij de politie-actie werden identiteitscontroles uitgevoerd, maar vonden geen arrestaties plaats. Het gebouw is intussen extra beveiligd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?