Brusselaars zonder papieren getuigen: ‘We leven niet, we overleven’

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 8 mei 2020

Brusselaars zonder verblijfsdocumenten hebben het uitzonderlijk moeilijk tijdens de coronacrisis. Wat ze reeds hadden qua inkomen en ondersteuning is sinds de crisis ernstig afgenomen. Daarom bracht de organisatie Samenlevingsopbouw een reeks getuigenissen samen: “We zijn hier, vergeet ons niet.”

“Al een maand hebben we het zeer moeilijk om voedsel te vinden, maar we zijn vooral bang om ziek te worden. Hoe moeten we naar een ziekenhuis gaan als we geen documenten hebben?”, vraagt een moeder zich af. Toegang tot medische zorgen is voor hen geen vanzelfsprekendheid.

Ook andere getuigen worstelen met financiële problemen. Voldoende eten hebben om hun gezin te voeden is geen eenvoudige opdracht. De situatie voor deze gezinnen was al voor de crisis zeer precair. Voor veel van hun noden moesten ze rekenen op sociale organisaties om hen te ondersteunen. Die afhankelijkheid is enkel toegenomen.

De crisis heeft voor hen de noodzaak van regularisatie opnieuw bewezen: “We leven niet, we overleven,” zegt Martin, een van de getuigen. “Regularisatie is de oplossing,” valt iemand anders hem bij, “want we hebben het heel moeilijk. Ik hoop dat de Belgische staat naar ons omkijkt, en ons niet vergeet”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?