Collectief van sans-papiers zet buddysysteem op poten

© KVDP-BRUZZ
| La Voix des Sans-Papiers tijdens een verhuis in 2018

La Voix des Sans-Papiers de Bruxelles, een collectief van zo'n 100 mensen zonder papieren, is op zoek naar vrijwilligers die zijn leden kunnen bijstaan bij allerlei administratieve taken. Op dinsdag organiseren ze een infosessie voor geïnteresseerden. “We zijn onderweg al te veel kameraden verloren.”

Het collectief van sans-papiers werd in 2014 opgericht en moest sindsdien al zo’n vijftien keer verhuizen. “Daardoor is zowel de fysieke, als mentale toestand van onze leden sterk afgenomen,” vertelt Modou, woordvoerder van het collectief, aan BRUZZ.

“Bovendien zijn we onderweg al te veel kameraden verloren,” aldus Modou. “Aan uitzetting of opsluiting in een gesloten centrum bijvoorbeeld omdat ze niet op de hoogte waren van de procedures. Daarnaast komen we veel hindernissen tegen in ons contact met het OCMW en onze advocaten. Daarbij zouden we ondersteuning kunnen gebruiken.”

Om de leden van het collectief te helpen bij alle administratieve stappen die ze moeten ondernemen, lanceert La Voix des Sans Papiers de Bruxelles het idee een ‘buddysysteem’ op poten te zetten. Daarbij zou een lid van het collectief gekoppeld worden aan iemand die hem of haar administratief kan begeleiden.

Infosessie

Vereisten zijn er zo goed als niet. “We denken dat het vooral belangrijk is dat de persoon die zal helpen, het Frans beheerst, zowel schriftelijk als mondeling,” klinkt het. “Iedereen mag helpen naargelang zijn of haar vaardigheden.”

“Daarnaast zou het handig zijn als de steunverlener zich af en toe zou kunnen vrijmaken tijdens de kantooruren omdat het soms voordelig is als iemand ook fysiek aanwezig is bij bepaalde afspraken,” aldus het collectief. “We zullen ook infosessies organiseren om zowel de leden van het collectief als de personen die hen zullen helpen, bij te staan.”

Op dinsdag 25 februari organiseert het collectief alvast een infosessie om geïnteresseerden meer uitleg te verschaffen. “Voorlopig meldden ongeveer 30 of 40 mensen zich al aan, maar of ze effectief zullen komen, valt nog even af te wachten,” aldus Modou. “Het is een eerste voorstel, en we zullen zien of het werkt.”

De infosessie vindt van 18 uur tot 20 uur plaats in de Fritz Toussaintstraat 47 in Elsene, waar het collectief momenteel huist.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?