| La Voix des Sans-Papiers tijdens een verhuis in 2018.

Collectief van sans-papiers blijft minstens tot midden januari in Molenbeek

KVDP
© BRUZZ
17/10/2019

La Voix des Sans-Papiers, een collectief van zo'n 100 mensen zonder papieren, mag nog tot minstens 14 januari in een leegstaand gebouw in Molenbeek blijven. Die dag beslist de vrederechter over de uitzetting van de sans-papiers. "Zij kunnen in het midden van de winter op straat worden gezet."

Het collectief van sans-papiers trekt al enkele jaren door Brussel, van kraakpand naar kraakpand. Vorig jaar zaten ongeveer honderd mannen, vrouwen en kinderen nog in het Martini-gebouw in Molenbeek. In april verhuisde het collectief voor de dertiende keer, dit keer naar een leegstaand pand in de Vanderstichelestraat in Molenbeek.

"De eigenaar van het gebouw (een immobiliënkantoor, red.) heeft een vrederechter om de uitzetting van de sans-papiers gevraagd", zegt Violaine Alonso, de advocate die de sans-papiers vertegenwoordigt, aan BRUZZ. "Op 14 januari zal de vrederechter hierover een beslissing nemen."

Tot dan is een uitzetting wettelijk onmogelijk. De mensen zonder papieren kunnen dus zeker tot midden januari blijven. Volgens burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux (PS) zullen de sans-papiers nog iets langer kunnen blijven.

'Beslissing na de winter'

"De vrederechter heeft een kalender met de pleidooien opgesteld. Die gaan midden januari van start", zei Moureaux woensdag in de gemeenteraad als antwoord op een vraag van Karim Majoros (Ecolo). "Een beslissing zal pas later vallen, ongetwijfeld na de winter."

Maar dat klopt niet volgens Violaine Alonso. "De beslissing valt op 14 januari. Als die beslissing in het voordeel van de eigenaar is, kunnen die mensen enkele dagen later, in het midden van de winter, op straat belanden."

De gemeente Molenbeek hoopt op een dialoog met de eigenaar van het gebouw. "Wij hebben contact gehad met hun advocaat", aldus Moureaux. "De betrokken partijen zullen binnenkort aan tafel zitten, zodat ze een overeenkomst voor de tijdelijke bewoning van het pand kunnen sluiten."

De burgemeester benadrukt ook dat de gemeente inspanningen levert voor het verbeteren van de levenskwaliteit in het leegstaande pand. "We hebben contact opgenomen met Electrabel zodat die mensen een elektriciteitsmeter op hun naam konden openen. Dat is gebeurd", zei de burgemeester. "En we hebben het Rode Kruis gestuurd voor wie dringende medische zorg nodig heeft."

Gedeeltelijke verhuis

Maar het pand in de Vanderstichelestraat is hoe dan ook niet geschikt voor bewoning tijdens de winter. "Het pand bestaat uit twee delen: een huis met kamers, waarin de vrouwen en kinderen verblijven, en een opslagruimte waarin zo'n 40 mannen verblijven", legt Alonso uit. "In die opslagruimte is het erg koud. De mannen kunnen daar niet blijven tijdens de winter."

Daar is de burgemeester zich van bewust. Ze wil de komende dagen contact opnemen met het collectief om hier een oplossing voor te vinden. Maar de mannen die in de opslagruimte verblijven, willen zondag al verhuizen. "Zij hebben een gebouw op het oog", aldus Alonso nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, La Voix des Sans papiers, sans-papiers, mensen zonder papieren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni