Opbrengst bier gaat al twee jaar naar hulp aan sans-papiers: 'Bier is magisch'

KVDP
© BRUZZ
29/05/2019
Ook in:
nl fr

Twee jaar geleden lanceerden enkele vrijwilligers in het Maximiliaanpark een bier, 100Pap, om daarmee mensen zonder papieren te ondersteunen. "Geen papieren, geen huis. Dus wij helpen mensen zonder papieren met huisvesting", zegt een van de bezielers van het project aan BRUZZ.

Twee jaar al bestaat 100Pap (cent pap, naar sans-papiers), een 'solidair bier'. Het bier wordt weliswaar gebrouwen in het Henegouwse Frameries, maar vond zijn oorsprong in de crisis in het Maximiliaanpark, toen vrijwilligers een manier zochten om iets meer te doen voor mensen zonder papieren. Paul Bossu was er toen al bij.

Hoe helpen jullie mensen zonder papieren?

Paul Bossu: "Wie geen papieren heeft, zal nooit een huisbaas vinden die een huurcontract wil afsluiten. Geen papieren, geen huis. Dat is een drama. Per flesje dat wij verkopen gaat vijftig cent naar het project. Wij helpen collectieven van sans-papiers met huisvesting, door bijvoorbeeld een huurwaarborg te betalen of een elektriciteitsfactuur. Toen een groep sans-papiers in het Martinigebouw zat, waar maar één badkamer was, hebben wij voor een tweede badkamer gezorgd."

Hoe is het idee ontstaan?

Paul Bossu: "Twee jaar geleden zaten wij samen rond de tafel om te brainstormen over een manier waarop we geld kunnen verdienen om mensen zonder papieren te helpen. Toen merkte iemand op dat er geen bier was tijdens de brainstorm en we dan maar zelf bier moesten maken. Het idee van 'solidair bier' is niet nieuw. Zo bestaat het Keelbier al langer, uit solidariteit met het protest tegen de gevangenis van Haren. Wat geniaal is aan ons bier, is het etiket. Daarop zie je een afbeelding van een identiteitskaart, waarmee het probleem dat we aankaarten meteen duidelijk is."

Waar kan je het bier kopen?

Paul Bossu: "In winkels als Ma Terre Première in Ukkel of Pop&Shop in Elsene kunnen particulieren het bier kopen. Verder staat het bier ook op de kaart bij onder meer De Markten, Allee du Kaai, Muntpunt en de KVS. Dat die cultuurhuizen ons bier verkopen is sympathiek, want heel winstgevend is dit niet voor hen. In Vlaanderen wordt ons bier nog niet verkocht, maar kandidaat-kopers mogen zich aanmelden."

aze

Vlaams Belang won de verkiezingen. Zijn jullie nog in de feeststemming om twee jaar 100Pap te vieren?

Paul Bossu: "Vlaams Belang heeft in Vlaanderen gewonnen. Dat het racisme opkomt, verbaast me niet. Bovendien gaat deze verkiezingsuitslag niets veranderen. De sans-papiers zullen blijven en de politici zullen er geen oplossing voor vinden. Misschien zullen deze verkiezingen ervoor zorgen dat mensen nog meer zin krijgen om ons bier te drinken. In België is bier iets magisch en dit is solidair bier."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , BRUZZ radio , 100pap , bier , sans-papiers , La Voix des Sans-Papiers , mensen zonder papieren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni