Sans-papiers bedreigd met uitzetting uit Martinigebouw

© JP / BRUZZ
| Mohamed Sano in de voormalige kantoren van Martini Bacardi. Hij is al aangesloten bij het collectief La voix des sans-papiers sinds het ontstaan van de groep.

Vrijdag is een deurwaarder samen met de politie naar de sans-papiers die een gebouw in Molenbeek kraken gegaan, met een bevel tot uitzetting. De 80 sans-papiers moeten het gebouw in de Vandenboogaerdestraat ten laatste woensdag verlaten.

De tachtig tot negentig sans-papiers bezetten de voormalige kantoren van Bacardi Martini sinds 21 oktober dit jaar. Tijdens de laatste gemeenteraad kreeg het collectief nog de steun van het vorige schepencollege onder Fran├žoise Schepmans (MR), met Karim Majoros (Ecolo) als schepen van Huisvesting.

Toch hebben de sans-papiers een uithuiszettingsbevel gekregen, met 5 december als ultimatum. "Dit is shockerend", vindt uittredend schepen Majoros. "Het gebouw staat al jaren leeg en er wordt niet voldaan aan de voorwaarden om tot een uitzetting over te gaan."

Majoros, die nu naar de oppositiebanken verwezen wordt, wijst naar de nieuwe burgemeester Catherine Moureaux (PS). "Of ze heeft haar politie niet onder de controle", beweert hij, "of ze heeft zelf het bevel gegeven. In beide gevallen is dit verontrustend."

'Beslissing rechter'

Moureaux was niet bereikbaar voor commentaar, maar de advocaat van de sans-papiers Violaine Alonso nuanceert. "Catherine Moureaux zei dat ze ons steunt, maar dat ze de beslissing van het parket moet volgen", aldus Alonso. "Het klopt dat politici zich aan beslissingen van de rechter moet houden." De sans-papiers willen voor 5 december nog samenzitten met de nieuwe burgemeester.

Alonso benadrukt ook dat het uitzettingsbevel niet geldig is. "Elke bewoner van het gebouw moet het bevel persoonlijk krijgen, maar nu kwam het gewoon in de postbus terecht."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?