Molenbeek 'doet wat kan' om sans-papiers hele winter te laten blijven

© JP / BRUZZ
| Mohamed Sano in de voormalige kantoren van Martini Bacardi. Hij is al aangesloten bij het collectief La Voix des Sans papiers sinds het ontstaan van de groep.

De groep van 90 sans-papiers die in Molenbeek een gebouw heeft gekraakt, kan momenteel niet door de eigenaar worden uitgezet. Dat zegt schepen Karim Majoros (Ecolo) tijdens de gemeenteraad. Het schepencollege probeert ervoor te zorgen dat het collectief de winter op die plaats mag doorbrengen. Middenveldorganisatie Commune Hospitalière, die de gemeenteraad interpelleert, vraagt om meer garanties.

Het Centre Maritime Communautaire, waar meestal de gemeenteraad van Molenbeek plaatsvindt, is woensdagavond goed gevuld. Een groot aantal leden van La Voix des Sans-papiers heeft zich achteraan de zaal verzameld. Het collectief telt in totaal 90 mensen, onder wie 6 families, 8 kinderen en twee zwangere vrouwen.

Tegenover het Centre Communautaire Maritime bewonen ze sinds 21 oktober de voormalige kantoren van Bacardi Martini, die al jaren leegstaan. “Het is niet het beste, maar ook niet het slechtste onderdak dat we al gehad hebben,” zegt woordvoerder Abou Bakri Niang. Het gaat om het twaalfde gebouw in twee jaar tijd dat het collectief bezet. Hun lange odyssee door verschillende Brusselse gemeentes begon ook in Molenbeek.

De eigenaar dreigt de groep het gebouw uit te zetten omdat hij werken wil uitvoeren. Daar had hij al twee jaar lang de tijd voor, reageert uittredend schepen van Huisvesting Karim Majoros (Ecolo). "De stedenbouwkundige vergunning verloopt bijna, en ook aan andere formaliteiten is nog niet voldaan.”

De gemeente wil de groep niet uitzetten, en ziet geen reden om dat te doen, zeker niet tijdens de winter. Bovendien heeft de eigenaar volgens de schepen argumenten gebruikt die geen steek houden. “De eigenaar zei dat hij de personen niet kende, terwijl ik ze heb samengebracht om te bemiddelen," zegt Majoros.

Echte garanties kan de schepen echter niet geven, betreurt middenveldorganisatie Commune Hospitalière, die de gemeenteraad interpelleert over het onderwerp. Dat ligt ook niet binnen de macht van de gemeente, legt Majoros uit. Het gebouw is in privébezit, de gemeente kan en zal alleen zorgen dat de eigenaar zich aan de formaliteiten houdt.

voix des sans papiers
© JP / BRUZZ
| Het gebouw van La Voix des Sans papiers, tegenover het Centre Communautaire Maritime.

Stabiliteit

Het collectief reageert opgelucht. “De eigenaar heeft geen geldige argumenten om ons uit te zetten," zegt woordvoerder Abou Bakri Niang. "Het gebouw staat al twee jaar leeg, waarom moet hij zijn werken nu beginnen, midden in de winter?” Maar ook na de winter gaat de zoektocht van de groep verder. “Of we nu moeten vertrekken of niet, we zullen blijven strijden voor ons recht op werk, ons recht op woningen een waardig bestaan. We hebben nood aan een duurzame oplossing en een beetje stabiliteit.”

Het is de laatste keer dat het schepencollege in zijn huidige samenstelling samenkwam. Ook het volgende bestuur zal doen wat het kan om de sans-papiers te beschermen, zo benadrukt Jamal Ikazban, tweede op de lijst van PS, de partij van toekomstig burgemeester Catherine Moureaux.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?