Vijftig sans-papiers vinden dertiende keer onderdak

Updated: 21-10-2019 - 06:30

BRUZZ ging in Molenbeek langs daags voor de verhuis.

Een gedeelte van het collectief La Voix des Sans papiers heeft een nieuw pand betrokken. Zondag verhuisden vijftig sans-papiers uit een pand in Molenbeek naar een leegstaand gebouw in de Fritz Toussaintstraat in Elsene. De Molenbeekse loods in de Vanderstichelenstraat was volgens de organisatie niet geschikt om er de winter te trotseren.

Het collectief van sans-papiers trekt al enkele jaren door Brussel, van kraakpand naar kraakpand. De groep betrok zo al 13 adressen in het gewest. Vorig jaar zaten ongeveer honderd mannen, vrouwen en kinderen nog in het Martini-gebouw in Molenbeek. In april verhuisde het collectief voor de dertiende keer naar een leegstaand pand in de Vanderstichelenstraat in Molenbeek, waar ze nog minstens tot midden januari mochten verblijven.

Een gedeelte van de groep sliep daar echter in een leegstaande loods, die niet geschikt was om te overnachten tijdens de winter. Daarom trekt een gedeelte van het collectief weg en vond in Elsene een nieuw onderdak in een leegstaand gebouw van de Regie der Gebouwen in de Fritz Toussaintstraat, waar Fedasil al eerder een tijdelijk opvangcentrum voor migranten uitbaatte. Zo'n 150 personen hielpen bij de verhuis.

'Basisrecht'

La Voix des Sans-Papiers hoopt een permanente bezettingsovereenkomst te kunnen afsluiten met de federale regering. "Omdat het een federaal gebouw is, zullen in elk geval de debatten over de regularisatieregels heropgestart worden. Die zijn de voornaamste hindernis voor recht op onderdak", vertelde Jan, lid van het Burgerplatform.

"Artikel 21 van de Belgische grondwet stelt dat iedereen recht heeft op onderdak", zegt Modou, woordvoerder van het collectief. "Toch wordt ons niets aangeboden vanuit de overheid, integendeel, we worden aan ons lot overgelaten. Er leven zo'n 150.000 sans-papiers in België. Dat is één procent van de maatschappij die zijn basisrechten niet kan uitoefenen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?