Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie
© PhotoNews | Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Hongerstakers: één aanvraag medische regularisatie goedgekeurd

JP
© BRUZZ
05/10/2021

Eén van de tien mensen die na een lange hongerstaking een aanvraag deed voor medische regularisatie, heeft die regularisatie ook gekregen. Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) op een vraag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Dat blijkt uit een artikel van De Morgen en wordt bevestigd door de Dienst Vreemdelingenzaken aan BRUZZ. Vier beslissingen werden negatief beoordeeld en nog vijf andere zijn in behandeling. Dat antwoordde Mahdi op vragen van Simon Moutquin (Ecolo) en Theo Francken (N-VA) in de commissie Binnenlandse Zaken deze voormiddag.

Na een hongerstaking van zestig dagen stuurden de 475 migranten zonder papieren aan op een collectieve regularisatie, maar dat mislukte. Deze hebben vervolgens individuele aanvragen ingediend voor regularisatie om medische of humanitaire redenen.

De Dienst Vreemdelingenzaken heeft tien aanvragen ontvangen voor medische regularisatie. Daarvan zijn er vier afgewezen en vijf nog in behandeling. De persoon die een positief antwoord heeft ontvangen is ongeneeslijk ziek kan niet in zijn land van herkomst worden behandeld. "Iemand die aan een terminale ziekte lijdt die in eigen land niet behandeld kan worden, sturen we uiteraard niet terug," reageert Mahdi.

De beslissingen over aanvragen voor regularisatie om humanitaire redenen zijn nog niet bekend. De Dienst Vreemdelingenzaken zal die dossiers op individuele basis behandelen. Woordvoerder Geert De Vulder kan nog niet zeggen op welk moment daarover zal worden gecommuniceerd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie