Hoteliers klampen zich vast aan toerist uit buurland

© Saskia Vanderstichele
| Meininger Hotel in Molenbeek.

Het was een hallucinant cijfer donderdag in het bericht over de steun die de Brusselse regering geeft aan de hotelsector: 8 procent zou de bezettingsgraad bedragen. De helft van de Brusselse hotels houdt de deuren gesloten. Wie open is, houdt het hoofd maar net boven water.

En als ze al open zijn, is de bezetting niet om over naar huis te schrijven. “Ons hoogste bezettingscijfer sinds we terug open zijn, was 20%. Het gemiddelde zal inderdaad rond 8 à 9 procent schommelen,” aldus Bert Vandewaetere, general manager van het Qbic Hotel. “In het weekend verwelkomen we vooral toeristen uit Europa, met name uit onze buurlanden. In de week zorgen zakenmensen voor de inkomsten.”

De genomen veiligheidsmaatregelen omtrent de coronacrisis leiden er niet alleen in België, maar ook in de rest van de wereld toe dat de toeristische industrie zo goed als helemaal tot stilstand is gekomen. Vooral de hotelsector is zwaar getroffen. Deze zorgt normaal voor een jaarlijks cijfer van 1,2 miljard euro in het Brussels Gewest. Zo’n 48% daarvan komt van logies.

Sterke daling in zakenreizen

In het Hotel NH Collection Grand Sablon zijn ongeveer de helft van de kamers in gebruik. Twintig procent van het cliëntèle bestaat uit zakenmensen. Normaal gezien zorgen zij voor een bezetting van 80%. Niet alle hotels van de NH group hebben de deuren terug geopend, enkel waar er vraag was. Hetzelfde geldt voor de Brusselse Ibis hotels. De vestiging aan station Brussel-Centraal is de enige die open is.

Ook beide Meininger hotels in Brussel ervaren een sterke daling in het aantal zakenlui. Zij krijgen voornamelijk toeristen uit Duitsland en Frankrijk over de vloer. Niemand weet of de vraag terug zal afnemen of net zal stijgen. Alles zal afhangen van de cijfers en de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad.

Steun

Donderdag werd aangekondigd dat de Brusselse Regering 200 euro uitrekt per kamer per maand voor de periode half april tot eind augustus. “De premie is meer dan welkom, maar zal het verlies niet compenseren. Om goed te zijn, zouden we ook in 2021 nog van een premie moeten genieten,” aldus Vandewaetere. “Op dit moment bieden we zelfs lagere prijzen aan om Belgen aan te trekken die in een mooi weekend er toch even tussenuit willen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?