© Huis van het Nederlands

Huis van het Nederlands krijgt 1 miljoen euro van VGC

LG
© Belga
16/03/2021

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) gaat in de komende vijf jaar 1 miljoen euro investeren in de werking van het Huis van het Nederlands Brussel. Brussels minister en VGC-collegelid Sven Gatz (Open Vld) kondigde de samenwerkingsovereenkomst aan. Aan de investering zijn verschillende doelstellingen gekoppeld, die voor een grotere verspreiding van het Nederlands in Brussel moeten zorgen.

De samenwerkingsovereenkomst maakt van het Huis van het Nederlands Brussel een van de belangrijkste partners in het beleid rond Nederlands leren, oefenen en gebruiken in een meertalig Brussel. In 2020 vonden al 14.738 mensen de weg naar het Huis van het Nederlands Brussel. Bijna 10.000 mensen melden zich toen aan voor een taalcursus en 6.500 personen schreven zich in bij een Centrum voor Volwassenenonderwijs of Basiseducatie.

"Het Huis waakt het over de kwaliteit van het aanbod en ontwikkelt nieuwe initiatieven op maat van de Brusselse context waarin de cursisten les volgen. Verder zal het Huis organisaties uit ons Nederlandstalig netwerk begeleiden, naast ook Brusselse bedrijven en overheden die hun werking willen openstellen voor een meertalig publiek", legt minister Gatz uit.

Coaching, ondersteuning, digitalisering

Het Huis krijgt verschillende doelstellingen mee die al vanaf dit jaar verwezenlijkt moeten worden. In 2021 zal het volledig de kaart van de digitalisering trekken en zowel online screenings als oefenmomenten organiseren. Zo worden de coaching "Nederlands op de werkvloer", de Babbelut-conversatietafels en het project "Nederlands voor Ouders" gedigitaliseerd.

Het Huis start ook met taalondersteuning in drie instellingen voor deeltijds kunstonderwijs: DKO Brussel, DKO Sint-Lukas en DKO Sint-Pieters Woluwe.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie