Huismerken kopen en stoppen met verwarmen: zo voelen deze gezinnen de gestegen prijzen

AV, JDK
© BRUZZ
13/04/2022
© Saskia Vanderstichele | Inge en Emmanuel verdienen behoorlijk, maar ook zij houden de knip op de portemonnee onder meer door uitgaven te spreiden;

Energieprijzen die stijgen, een gemiddelde winkelkar die flink duurder wordt en tanken voor twee euro per liter, dat is de harde realiteit die veel Brusselse portemonnees doet bloeden. "Ik plan waar ik het goedkoopst mijn boodschappen kan doen."

'Shoppen bij Spullenhulp helpt om de kosten te drukken'

Sabrina - Inkomen: leeft van een uitkering

1795 Inflatie Sabrina 2
© Saskia Vanderstichele | Sabrina bij Spullenhulp.

"Ik woon in een gezellig appartement in Sint-Gillis, met mijn twee dochters. De enige kamer in ons appartement heb ik aan mijn kinderen gegeven, ik vind het belangrijk dat mijn dochters hun eigen plekje hebben. Zelf slaap ik in de living. Het is behelpen, maar ik woon liever in dit appartement dan naar een minder gezellige buurt zoals aan het Zuidstation te moeten verhuizen, zelfs al betekent dat dat ik nu meer moet besparen. Omdat mijn kinderen en ik overal te voet naartoe kunnen gaan, moeten we geen abonnement voor het openbaar vervoer kopen. Een auto heb ik niet. Mijn huisbaas liet me al weten dat de energieprijs zal stijgen, ik wacht nog op de afrekening. Dan zie ik wel hoe ik dat zal aanpakken.

Voor kleren, schoenen, huishoudspullen en meubels kom ik naar Spullenhulp. Hier vind ik alles voor een lagere prijs. Omdat ik momenteel geen job heb en van een uitkering leef (Sabrina zegt liever niet hoeveel die bedraagt, de gemiddelde uitkering bedraagt zo’n 1.449 euro bruto per maand, red.), moet ik met dat bedrag zien rond te komen voor mijn twee dochters en mezelf. Hier kopen helpt me om de kosten te drukken. Ik heb net een set van zes porseleinen borden op de kop getikt voor 30 eurocent per stuk. Tijdens de eerste lockdown heb ik de huisbaas gevraagd of ik het kleine koertje aan mijn appartement mocht opknappen, want het was volledig verwilderd. Dat mocht. Om het dan helemaal af te maken, heb ik hier terrasstoelen gekocht. Ze zien er allemaal anders uit, maar dat stoort me niet. We kunnen erop zitten.”

'Ik ga op zoek naar promo's en koop witte producten'

Flo - Inkomen: leefloon van 1.040 euro

"Ik woon alleen in een appartementje in Vorst en krijg een leefloon van 1.040 euro bruto per maand. De hogere prijzen zullen mijn vaste kosten in de toekomst doen stijgen, maar daar heb ik nu nog geen zicht op. Intussen bespaar ik waar ik kan, vooral als ik boodschappen doe. Ik zoek op voorhand uit waar de producten het goedkoopste zijn. Soms moet ik naar verschillende winkels gaan, maar dat heb ik ervoor over. Vaak koop ik promo's en witte producten, voor mij is er geen verschil in smaak met dezelfde soort producten van een duurder merk. Onlangs kon ik twee pakken vlees kopen die in promotie stonden, voor 1,45 euro per stuk. Naar zulke acties ben ik altijd op zoek. Ook brood koop ik gewoon in de supermarkt, daar is het veel goedkoper dan bij de bakker. Ik heb weinig keuze, ik moet zo leven om rond te komen."

1795 Inflatie Flo 2
© Saskia Vanderstichele | Boodschappen van Flo.

'We verkopen babykleding op Vinted'

Inge en Emmanuel - Inkomen: 5.300 euro

Inge en Emmanuel wonen in Brussel, samen met hun kinderen van één en vier jaar oud. “We werken allebei, mijn vriend fulltime, ik 4/5," zegt Inge. “Dat maakt alles wat haalbaarder nu we twee kinderen hebben. Onlangs ben ik van job veranderd. Ik werk op de personeelsdienst van een ziekenhuis en verdien zo'n 2.400 euro netto per maand.”

“Ik werk als consultant en verdien 2.900 euro,” vult Emmanuel aan. “Door die twee inkomens, samen goed voor 5.300 euro komen we zeker rond,” vertelt Inge. “Het lijkt veel, maar het is ook wel snel op: we betalen maandelijks 1.200 euro huur voor ons appartement. Het is op een leuke locatie gelegen, maar we zoeken nu iets om te kopen. We hebben de berekening gemaakt in september en kwamen toen aan een budget van 400.000 euro. Maar nu de rente op woonkredieten stijgt, is dat verlaagd naar 350.000 euro. Renoveren is moeilijk met de twee kinderen en de stijgende grondstofprijzen, zeker omdat we niet weten hoe hoog de kosten zullen oplopen bij een renovatie.”

1795 inflatie familieportret 3
© Saskia Vanderstichele | Inge, Emmanuel en hun twee kinderen.

“En dan zijn er nog de uitgaven voor de crèche, 400 euro per maand, en voor elektriciteit, 350 euro maandelijks. De afrekening voor energie hebben we net gekregen: we moesten 550 euro opleggen, hoewel we ons maandelijkse voorschot al hadden verhoogd. Met onze twee inkomens kunnen we die afrekening wel betalen, maar voor veel mensen zal die 550 euro moeilijker liggen.”

“Onze rekeningen staan aan het einde van de maand nog niet onder nul, maar we kijken wel al bewust waar we kunnen besparen, zeker nu we op huizenjacht zijn. We hebben onze uitgaven geanalyseerd en daaruit bleek dat we vaak Deliveroo of Uber Eats laten komen. Dat doen we nu minder."

"Verder spreiden we de uitgaven meer. Als de kinderen nieuwe schoenen nodig hebben, dan koop ik deze maand een paar schoenen voor de oudste en volgende maand pas voor de jongste. Omdat mijn vriend een bedrijfswagen heeft, moeten we de brandstof niet zelf betalen, dat is een geluk. Daarnaast verkoop ik babykleren die we niet meer nodig hebben op Vinted. Met de opbrengst kopen we met dezelfde app ook nieuwe kleren. En bij de boodschappen kijken we naar interessante promo's en kopen we meer huismerken.”

'Ik ben zo goed als gestopt met verwarmen'

Korneel - Inkomen: 3.000 euro

Korneel is alleenstaande. Hij kocht zes jaar geleden een appartement met tuintje in Schaarbeek. “Ik werk als informaticus voor een Brusselse vzw, die zich specialiseert in alles wat met IT te maken heeft. Vóór mijn huidige job werkte ik lang in het buitenland, maar ik wou het rustiger aan doen. Terug in België koos ik voor een gewone bediendejob, met normale uren en ja, een normaler loon.”

“Ik verdien nu zo'n 3.000 euro en dat is minder dan vroeger, maar de inhoud van mijn job en de manier van werken vind ik belangrijker.”

“Ik woon in een toffe en rustige omgeving dicht bij het Josaphatpark met meerdere supermarkten in de buurt en toegang tot het openbaar vervoer. Dat was een bewuste keuze. Zo kon ik mijn auto verkopen, die houden was financieel niet meer haalbaar. Toen ik zag hoeveel mijn pensioen zou bedragen, besefte ik dat ik een eigen woning moest kopen, want huren zou er dan niet meer in zitten. Het werd dit appartement, met een lening op vijftien jaar. Maandelijks betaal ik rond 1.400 euro af.”

1795 inflatie Korneel 3
© Jaani De Koker | Korneel.

“Die lening neemt een hap uit mijn budget, en niet alle maanden zijn even gemakkelijk, maar ik pas me aan. Voor mijn boodschappen ga ik naar Aldi en Lidl en leef ik meer budgetbewust. Dat vind ik niet erg, het is zelfs leuker om op mijn budget te letten. Zo apprecieer ik nu meer de waarde van wat ik heb. Ik heb een leuk appartement, boeken, strips, onlineabonnementen op allerlei tijdschriften, omdat dat goedkoper is. En omdat ik Netflix en Disney+ heb, kom ik niets tekort.”

“Toch vallen de stijgende energieprijzen me zwaar. Eind vorig jaar moest ik van energieleverancier veranderen, omdat de maatschappij waar ik bij was Brussel verliet. Mijn maandelijkse voorschot schoot omhoog van 105 naar 385 euro. Gelukkig aanvaardden ze mijn tegenvoorstel van 285 euro. En ik investeerde in een nieuwe verwarmingsketel. De vorige voldeed niet meer aan de nieuwe en strenge normen van het Gewest. Het was een investering van 5.000 euro, maar ik kan rekenen op enkele Brusselse premies en een renteloze lening afsluiten. Die kost me zo'n 100 euro per maand, gedurende drie jaar.”

“Mijn grootste aanpassing is dat ik door de stijgende energieprijzen zo goed als gestopt ben met verwarmen. Met warmere kleding en een extra warm deken lukt dat ook. Ook gebruik ik de apps 'Happy Market' en 'Too Good To Go' om mijn boodschappen tegen interessantere prijzen aan te kopen. Dat helpt enorm om budgetbewust te leven.”

De getuigen verkozen om anoniem te blijven. Hun namen zijn bekend bij de redactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Economie, levensduurte, stijgende energieprijzen, prijsstijging, besparen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni