Van sluiten tot temperatuur verlagen: Brusselse zwembaden besparen op energie

Sara De Sloover
© BRUZZ
03/10/2022
Updated: 03/10/2022 18.13u

Vanwege de stijgende energieprijzen proberen Brusselse gemeenten te besparen op de energiekosten in hun gemeentelijke zwembad. Poseidon, het zwembad van Sint-Lambrechts-Woluwe, sluit al zeker een week in de kerstvakantie, en mogelijk ook een week met carnaval. Sint-Joost overweegt een tijdelijke sluiting. Andere gemeenten verlagen de temperatuur van zwemwater, douches en omkleedhokjes.

"(Zwembad, red.) Poseidon is de grootste energie-slokop in de gemeente. Wij gaan dus op korte termijn maatregelen nemen om de rekening te verlagen", liet Grégory Matgen (Défi), schepen van Energie in Sint-Lambrechts-Woluwe, maandag weten aan La Capitale. Nagevraagd bij zijn collega van Sport, Éric Bott (Défi), blijkt het om een sluiting tijdens de kerstvakantie te gaan. Van 24 december tot 2 januari worden de kuipen van het zwembad schoongeschrobd, en van die periode maakt de gemeente gebruik om de deuren voor het publiek te sluiten.

"De kerstvakantie is sowieso de rustigste periode van het jaar", zegt Bott. "Normaal doen we de schoonmaak in die periode buiten de openingsuren, maar nu sluiten we het zwembad. Zo kunnen we tegelijk een mooie besparing doen qua energiekosten. Want eind van dit jaar loopt ons vaste energiecontract ten einde."

Daarnaast zal Poseidon wellicht ook in de carnavalvakantie een week dichtgaan. "Er moeten werken uitgevoerd worden aan de gevel van het gebouw, en daar zouden we opnieuw gebruik van maken om het zwembad even te sluiten. Het is nog even af te wachten of de timing van de werkzaamheden kan samenvallen met de carnavalvakantie. Aan Franstalige kant is die nu twee weken lang, maar Nederlandstalige scholen en ouders hoeven zich geen zorgen te maken: de sluiting zal zeker niet gebeuren tijdens de zwemlessen van de Nederlandstalige scholen."

Temperatuursverlaging

In Sint-Joost kondigt onafhankelijk burgemeester Emir Kir aan dat er "drastische maatregelen" op het vlak van energiebesparingen zullen volgen. "De sluiting van het zwembad is daarbij niet langer een taboe", zegt hij aan La Capitale. "In Frankrijk doen ze het al. Er komt een explosie van de energieprijzen."

"Mogelijk sluit het zwembad in de weekends, of wordt enkel de temperatuur verlaagd. Alle pistes liggen momenteel nog open", laat zijn woordvoerster weten aan BRUZZ.

Elders wordt een sluiting van het zwembad niet overwogen. De aanbeveling uit een recente gewestelijke omzendbrief om de verwarming lager te zetten, wordt wel opgevolgd.

Hammam en sauna dicht

"De zwembaden zijn de grootste verbruikers van gas in een gemeente. We verlagen dus de temperatuur in de grote zwembaden naar 27 graden", zegt Benoît Hellings, schepen van Sport (Ecolo) in Brussel-Stad aan La Cap. "We krijgen daar al klachten over, dus 27 graden is echt wel de limiet qua comfort. Ook de watertemperatuur in de douches wordt verlaagd. In Heembeek zijn de sauna, de hammam en bubbelbaden gesloten. We evalueren de impact over een half jaar."

Ook in Sint-Gillis en Sint-Pieters-Woluwe is het zwemwater voortaan 27 graden, meldt La Capitale, en Etterbeek wil de temperatuur van het zwemwater, momenteel 29 graden, eveneens met één à twee graden verlagen.

Het zwembad van Ganshoren heeft nog tot 2025 een vast contract, en voelt dus geen onmiddellijke impact van de energiecrisis. In Elsene en Schaarbeek is het zwembad al jaren gesloten wegens werkzaamheden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni