Renovatiewerken zwembad van Elsene met een jaar vertraging opgestart

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 7 augustus 2020

Het heeft even geduurd, maar de werken aan het zwembad van Elsene zijn vandaag dan echt gestart. Het zwembad is het oudste overdekte exemplaar van Brussel en deed precies een jaar geleden de deur dicht.

Het dossier van de renovatie van het historische zwembad kwam een eerste keer op tafel te liggen bij Beliris in 2009. Na een lange studie naar de oorspronkelijke materialen van het geklasseerde gebouw en het verkrijgen van de vergunningen en de nodige financiering, werd in augustus gestart met de volledige restauratie.

De kuip van het zwembad zelf moet omwille van haar historische waarde behouden worden. Het is een vroeg voorbeeld van het gebruik van gewapend beton. Om de stabiliteit te verzekeren, wordt ze daarom van onderen uit versterkt met funderingen die ook het gebouw en haar stalen constructie moeten versterken.

De kleedhokjes die zich vlak naast het zwembad bevinden, krijgen ook een tweede leven. Om deze te betreden zullen de mensen eerst hun schoenen kwijt kunnen in lockers en lopen ze nadien door een ontsmettend voetbad.

Op vlak van hygiëne en toegankelijkheid komen er verschillende verbeteringen. Het gebouw wordt toegankelijker voor personen met een beperkte mobiliteit, er komen kleedkamers en douches voor grote groepen en dankzij de inrichting van nieuwe zaaltjes zal de mogelijkheid bestaan om onder meer cursussen voor redders of sportlessen voor senioren te organiseren.

Tenslotte wordt ook de gevel volledig gerenoveerd. Het totale kostenplaatje van de restauratie bedraagt 8,5 miljoen euro, waarvan Beliris 68 procent op zich neemt en de gemeente Elsene 32 procent, die ook gedeeltelijk gedekt wordt door subsidies van het Brussels gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?