Hulporganisaties zien dat extra opvangplaatsen voor Brusselse daklozen niet volstaan

© Johan Du Bois
| Een 15-tal daklozen overnachtte de voorbije dagen onder een overhangend balkon op de houten trappen tussen de Aken- en Willebroekkaai, naast de toekomstige Suzan Danielbrug.

Begin deze week kondigde Brussels minister Alain Maron aan dat er 247 extra opvangplaatsen werden gecreëerd voor daklozen die de koude winterdagen moeten doorkomen. "Maar nog steeds slapen mensen op straat", klinkt het bij Dokters van de Wereld, het Burgerplatform voor Vluchtelingen en Artsen zonder Grenzen. De hulporganisaties pleiten ervoor om lege gebouwen in de hoofdstad automatisch open te stellen tijdens een koudegolf.

De hulporganisaties zijn erkentelijk voor de extra plaatsen die werden gevonden, maar ze zijn al volzet. Het Burgerplatform voor vluchtelingen zag de capaciteit met 60 plaatsen toenemen en toch moeten ze nog mensen in de koude laten.

"We maken ons zorgen over de risico's die dakloze migranten lopen met weinig tot geen kennis over de bestaande diensten. Sinds zondag trekken teams van het Platform naar de regio rond het Maximiliaanpark en het Noordstation om survivalkits met slaapzakken, dekens en warme kledij uit te delen aan mensen die geen plek vonden in de Brusselse noodopvang", vertelt woordvoerder Mehdi Kassou.

Opvangplaatsen zijn verzadigd

De opvangplaatsen zijn verzadigd en dus herhalen de hulporganisaties hun pleidooi voor een structureel beleid. Een oplossing tijdens deze barre winterdagen is volgens hen het automatisch openstellen van leegstaande gebouwen zoals jeugdherbergen, feestzalen, kantoorruimte, hotels, sportzalen en kerken.

"De afgelopen maand alleen al kwam een recordaantal van 600 mensen langs op onze medibus, op zoek naar een slaapplek, warmte, medische hulp of hygiënekits. De daklozenpopulatie in Brussel zit door de coronapandemie al maanden op haar tandvlees. Nu dreigt ze er door de vriestemperaturen helemaal onderdoor te gaan", vreest Alexis Andries, directeur Belgische projecten van Dokters van de Wereld.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?