| De nieuwe hub ligt een eindje verwijderd van het Maximiliaanpark.

Humanitaire hub voor migranten opent in Havenlaan

© Belga
11/06/2019

De humanitaire hub van organisaties Dokters van de Wereld, Rode Kruis, Artsen Zonder Grenzen en Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen huist sinds dinsdag op een nieuwe locatie in een gebouw van de Haven van Brussel op de Havenlaan nummer 100. De hub trekt na anderhalf jaar weg uit het Noordstation, omdat het huurcontract afliep.

De Haven van Brussel stelt haar leegstaande gebouw, dat op 15 minuten wandelen van het Noordstation ligt, een jaar ter beschikking van de hulporganisaties en hun hub. De migranten kunnen er opnieuw rekenen op verschillende diensten zoals juridische begeleiding, medische en psychische zorg, sociale hulp, het opsporen van familie, kledijdistributie en begeleiding naar nachtopvang.

Momenteel verblijven er opnieuw migranten in het Maximiliaanpark. Zij zullen nu dus weg van het Noordstation moeten gaan om de hub te bereiken. Het is nog afwachten of dat ook een invloed zal hebben op de aanwezigheid van de migranten rond het Noordstation.

Oriëntatiecentrum

Nadat de openbaarvervoersmaatschappij De Lijn in mei nogmaals de overlast aan hun haltes had aangeklaagd, werd de 'rustruimte' voor migranten op de ondergrondse verdieping in het CCN-gebouw vrijgemaakt. Politiepatrouilles zorgen ervoor dat migranten weggehouden worden aan de bushaltes.

De migranten die er verbleven zouden terecht kunnen bij Samusocial en het Rode Kruis, maar een aanzienlijke groep verkiest een verblijf in het Maximiliaanpark. De hulporganisaties van de humanitaire hub ijveren intussen nog steeds dat er door de federale regering een echt onthaal- en oriëntatiecentrum in werking gesteld wordt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Humanitaire hub , havenlaan , Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni