Ibrahim Ouassari is 'Brusseleir van't joêr' en Hugo Weckx 'Brusseleir vè et leive'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 18 november 2021
Updated: 18-11-2021 - 20:23

Ibrahim Ouassari is in café Het Goudblommeke in Papier verkozen tot 'Brusseleir van't joêr'. Ouassari is de oprichter van MolenGeek, een organisatie die de technologiewereld toegankelijk wil maken voor mensen met een diverse achtergrond. Hugo Weckx kreeg dan weer de titel 'Brusseleir vè et leive'. Weckx zette zich tijdens zijn politieke carrière vanaf de jaren '70 in voor de ondersteuning van de Nederlandse taal in de hoofdstad en lag mee aan de basis van het ontstaan van een apart statuut voor het Brussels Gewest.

Met de 'Verkeezing van de Brusseleir van 't joêr en van 't leive' wordt traditioneel het startsein gegeven van de 'Week van 't Brussels', een initiatief van de vzw Be.brusseleir om het Brussels dialect te promoten. Na een coronapauze van een jaar zijn de prijzen traditioneel weer uitgereikt in café 'Het Goudblommeke in Papier' in het stadscentrum.

Ibrahim Ouassari

De titel van 'Brusseleir van't joêr' gaat dit jaar naar Ibrahim Ouassari. Hij is de oprichter en CEO van MolenGeek. Die organisatie wil de technologiewereld toegankelijk maken voor mensen met diverse achtergronden en biedt opleidingen aan. Het project kreeg onder meer steun van internetgigant Google, en breidde de voorbije jaren uit naar andere steden in België en in het buitenland.

Vandaag is MolenGeek een internationale oplossing die duizenden jongeren nieuwe perspectieven biedt. Volgens Ouassari zit het geheim van het succes in 'het vermogen van de organisatie om zich aan te passen aan het doelpubliek en geschikte omgevingen te creëren waar talenten zich kunnen ontwikkelen'.

Hugo Weckx

Hugo Weckx mag zich dan weer 'Brusseleir vè et leive' noemen. Hij krijgt die onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de Brusselse cultuur en de gemeenschappen. Weckx is afkomstig uit Koekelberg en spreekt ook het Brusselse dialect. "Het maakt hem des te meer een volwaardige 'Brusseleir vè et leive'," aldus de organisatie.

De Brusselaar heeft er een succesvolle politieke carrière opzitten. Van 1972 tot 1988 was hij voorzitter van de Nederlandse Commissie van de Brusselse Cultuur. Hij stichtte het Brussels Kamertoneel, was voorzitter van de Brusselse afdeling van het Davidsfonds, voorzitter van het Brussels Operettetheater en bestuurslid van Muntpunt en de Koninklijke Muntschouwburg.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?