Iconische cafés Le Laboureur en La Ruche voortaan beschermd

© Ivan Put
| Café Le Laboureur aan het Zuidstation (archiefbeeld)
Updated: 07-11-2019 - 18:11

De bekende Brusselse cafés ‘Le Laboureur’ en ‘La Ruche’ krijgen een beschermd statuut van de Brusselse regering. Die beslissing komt er op voorstel van staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (One.brussels/SP.A).

La Ruche en buur Le Laboureur (niet die op de Vlaamsesteenweg dus) liggen naast elkaar op de Jamarlaan in Sint-Gillis, in de buurt van het Zuidstation. Slechts één van beide iconische cafés is momenteel geopend. Le Laboureur staat immers al geruime tijd leeg, maar de beslissing tot bescherming staat daar volledig los van, klinkt het op het kabinet van minister Smet.

De vrijwaring geldt niet enkel voor de kenmerkende gevel: ook het volledige interieur van de twee kroegen wordt beschermd. De regering wil er zo voor zorgen dat het authentieke decor niet verloren gaat.

“Deze authentieke cafés uit de 19de eeuw bepalen mee de identiteit van onze stad. Het zijn symbolen die dreigen te verdwijnen als we ze niet beschermen", aldus Pascal Smet.

"Door ons erfgoed te erkennen en te onderhouden maken we Brusselaars fier op hun stad en dragen we bij aan de internationale uitstraling van de stad. Want Brussel heeft nog heel wat onbekende, en soms ook onbeminde, pareltjes."

Cafés La Ruche en Le Laboureur aan het Zuidstation (in 2004)
© Irismonument
| Cafés La Ruche en Le Laboureur aan het Zuidstation (in 2004.)

Niet de eerste keer

Het is zeker niet de eerste keer dat een Brusselse staminee op de lijst van beschermde gebouwen terechtkomt. Sinds de jaren 90 wordt hier door het Gewest aandacht aan besteed.

Behalve de grote toeristische waarde van deze plekken zijn ze ook van groot belang als ontmoetingsplaats. Bekende andere voorbeelden zijn onder meer het 'Goudblommeke in Papier' en 'L’Estrille Du Vieux Bruxelles' in het centrum, en 'Au Vieux Spijtigen Duivel' in Ukkel.

Correctie: in een eerdere versie van dit bericht meldde Bruzz dat beide cafés momenteel leeg staan. Enkel Le Laboureur staat al minstens vijf jaar leeg.

Het interieur van café La Ruche in 2004
© Irismonument
| Het interieur van café La Ruche in 2004.
Café La Ruche, vlakbij het Zuidstation en de Zuidertoren
© Peter Dhondt-BRUZZ
| Café La Ruche, vlakbij het Zuidstation en de Zuidertoren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?