Jubelpark cinquantenaire arcade
© PhotoNews | De arcades van het Jubelpark.

Beschermd erfgoed van Jubelpark ondergaat restauratiekuur

© Belga
04/09/2018

Beliris is deze week begonnen met de restauratie van het beschermde kleine erfgoed in het Jubelpark in Brussel. Gedurende twee jaar wordt gewerkt aan de hekken van de omheining, acht standbeelden, bouwwerken en een paviljoen. In de werf zal 2,7 miljoen euro geïnvesteerd worden.

Volgens Beliris, de openbare instantie die de federale investeringen in Brussel beheert, gaat het om een "voorzichtige" schoonmaak en consolidatie. Enkel zwaar beschadigde delen zullen worden gedemonteerd en heropgebouwd, of vervangen door identieke reconstructies. Er wordt gestart met de omheining. Eens die restauratie goed gelanceerd is, zullen de volgende delen worden ingepland.

Het Jubelpark, met zijn paleis en triomfboog, is een van dé symbolen van Brussel. Het werd opgericht in 1880 op een voormalige militaire site en viert het jubileum van de onafhankelijkheid van België. Een grote nationale tentoonstelling moest de Belgische producties op gebied van kunst en industrie tonen. Het Jubelpark was ook gastheer van de internationale tentoonstelling van 1888, de Wereldtentoonstelling van 1897 en de festiviteiten rond het 75-jarig bestaan van België.

De zowat 2.000 meter afsluiting, van verschillende stijlen en tijdperken, verkeert in vrij slechte staat. Ongeveer 1.250 meter zal volledig worden hersteld. Om makkelijker te werken en de overlast te beperken, worden de roosters gedemonteerd en in de werkplaats gerepareerd. De blauwe steen van de sokkel zal hersteld worden.

Ook acht standbeelden van het Jubelpark, in brons, marmer of uit steen van Euville worden in hun glans hersteld.

Het paviljoen van de parkwachters, ontworpen naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling van Luik in 1905 en nadien geïnstalleerd in het Jubelpark, wordt eveneens gerestaureerd. Het dak en de houten bekleding worden vervangen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Jubelpark , Beliris

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie