Inbreuken op coronamaatregelen voortaan bestraft met minstens 250 euro

© PhotoNews

Wie zich niet meer houdt aan de maatregelen die de federale regering heeft opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dreigt vanaf nu een gerechtelijke minnelijke schikking te moeten betalen die 250 euro zal bedragen voor particulieren en 750 euro voor handelaars. Een tweede inbreuk kan aanleiding geven tot een rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Dat meldt het College van procureurs-generaal, dat een uitgebreide omzendbrief heeft opgesteld.

"Tot nu toe is er vaak geprobeerd mensen te sensibiliseren en te waarschuwen", zegt de Gentse procureur-generaal Erwin Dernicourt. "Die periode is nu definitief afgelopen. Iedereen is nu voldoende op de hoogte van de ernst van de situatie en de maatregelen die zijn opgelegd. Deze omzendbrief is een antwoord op de niet-naleving van die maatregelen. Alle parketten zullen op dezelfde manier optreden, in het hele land en aan elk proces-verbaal een gevolg geven."

Mensen die samenscholen, die niet-essentiële verplaatsingen doen, een feest of gezamenlijke sportactiviteit organiseren of eraan deelnemen, zullen een proces-verbaal krijgen en het voorstel krijgen om een minnelijke schikking van 250 euro te betalen. Handelszaken, zoals cafés of niet-voedingswinkels, die ondanks het verbod nog open zijn, zullen een minnelijke schikking voorgeschoteld krijgen van 750 euro.

Wie een tweede keer betrapt wordt, mag een rechtstreekse dagvaarding voor de corrrectionele rechtbank verwachten. Die kan gevangenisstraffen van 8 dagen tot 3 maanden opleggen en geldboetes van 208 tot 4.000 euro.

"Bedrijven die de regels van social distancing niet toepassen voor hun personeel, zullen een minnelijke schikking van 1.500 euro krijgen, en bij een tweede inbreuk gedagvaard worden", zegt de Gentse procureur-generaal. "Wie rondbazuint dat hij besmet is, of opzettelijk in iemands richting hoest of niest, kan gevangenisstraffen van drie maanden tot twee jaar opgelegd krijgen, en wie opzettelijk op voedingswaren niest of hoest, kan zelfs vijf jaar cel oplopen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?