Jambon pleit voor één aanpak van transmigranten

© Didier Lebrun/Photo News

Nu er in ons land opnieuw meer transmigranten opduiken, roept minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) alle burgemeesters op om samen te werken met de federale regering. In verschillende kranten pleit de vicepremier maandag voor één gestroomlijnde aanpak. "Een versnipperd beleid lost niets op."

De Belgische route blijft voor migranten populair om het beloofde land, Engeland, te bereiken. Er verblijven opnieuw honderden migranten in het Brusselse Maximiliaanpark. Langs de E40 in Jabbeke en in Zeebrugge ontruimde de politie vorige week twee kampen met een honderdtal migranten.

"De smokkelbendes volgen de weg van de minste weerstand, en die loopt dus over ons land", stelt Nicholas Paelinck. De korpschef van de politiezone Westkust en voorzitter van de lokale politie heeft het over een 'waterbedeffect': duw je het op één plaats omlaag, dan komt het elders omhoog. Jambon erkent het probleem.

"Het klopt dat Frankrijk zijn aanpak versterkte na de problemen in Calais en Duinkerke", aldus de N-VA'er in De Standaard. "Dat maakt West-Vlaanderen net kwetsbaarder. Mensensmokkelaars zoeken altijd de zwakke punten in een systeem."

'Van Brussel tot aan de kust'

Minister Jambon roept alle burgemeesters oproepen om samen te werken met de federale regering. "Elke instantie, van burgemeester tot minister, moet aan hetzelfde zeel trekken. Van Brussel tot aan de kust", zegt Jambon.

De minister vraagt de lokale besturen om het lik-op-stukbeleid van de regering-Michel te volgen. Jambon benadrukt wel dat hij als minister van Binnenlandse Zaken burgemeesters niets kan opleggen. "In Frankrijk is het veiligheidsbeleid centraler gestuurd vanuit Parijs", zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Jambon vraagt dat burgemeesters krachtdadig optreden als er kampen ontstaan of als de openbare orde verstoord wordt. Tegelijk houdt Jambon ook enkele federale maatregelen onder de loep. Vanuit Brussel zouden immers veel migranten naar de haven van Zeebrugge reizen. "Ik zal met de gouverneurs bekijken of op bepaalde treinen en parkings extra gefocust moet worden of meer mankracht moet komen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?