Jambon praat met Close over ‘ontmanteling’ Maximiliaanpark

© PhotoNews
| Transmigranten in het Maximiliaanpark.
Updated: 10-09-2018 - 16:25

Deze middag zitten minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en Brussels burgemeester Philippe Close (PS) samen over het Maximiliaanpark. Jambon wil dat ‘ontmantelen’. Maar volgens het Burgerplatform valt er niks meer te ontmantelen, en is de actie een bliksemafleider voor de problemen waar de N-VA mee worstelt.

De ontruiming van het Maximiliaanpark is een deel van het negenpuntenplan tegen transitmigratie dat Jambon en Theo Francken (beiden N-VA) bekendmaakten. Dat plan omvat ook de oprichting van een nationaal administratief centrum voor transitmigratie in Steenokkerzeel.

De ministers willen een eind maken aan de functie van het park als migratiehub. Ze vinden het niet kunnen dat “mensensmokkelaars zo dicht bij het station slachtoffers ronselen.”

De Brusselse burgemeester wil maandagochtend nog niets kwijt over de kwestie. Eerste schepen Alain Courtois (MR) toont zich wel enthousiast. “Ik pleit al weken voor de opening van zo’n centrum bij de federale overheid. Deze beslissing zal het park zijn eerste functie teruggeven, die van ontspanningspark voor de buurtbewoners en hun kinderen.”

'Afleiding voor Schild en Vrienden'

Het burgerplatform voor de hulp aan vluchtelingen wijst erop dat er helemaal niets te ‘ontmantelen’ valt in het park. “Er zijn geen tenten of hutten”, zegt woordvoerder Mehdi Kassou aan BRUZZ.

Het platform wijst er ook op dat de verhoogde capaciteit in Steenokkerzeel, waar straks 160 in plaats van 70 migranten kunnen opgesloten worden, een dure zaak is. “Per migrant moet de overheid 210 euro per dag betalen, terwijl dat in bestaande niet-gesloten structuren slechts 36 euro is.”

Kassou ziet trouwens een link met het dossier van de Pano-reportage over Schild en Vrienden. “De 150 migranten die regelmatig naar het park afzakken zijn geen probleem, maar ze worden nu als vogelverschrikker gebruikt om echte problemen te doen vergeten, zoals Schild en Vrienden, het onderwijs, het racisme en de pensioenen.”

Ook daklozenorganisatie Samusocial, eveneens actief in het Maximiliaanpark, is ongerust over de ontmanteling van het park: "Het publiek van het Maximiliaanpark zal zich verspreiden over het Brusselse gewest, wat de vraag naar opvang zal verhogen omdat de vluchtelingen niet meer kunnen rekenen op het solidariteitsnetwerk dat bij het park actief is", aldus woordvoerder Christophe Thielens, die ook wijst op de nakende winter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?