Jambon: Vraag voor actie Globe Aroma kwam van lokale politie

© Globe Aroma

De actie van politie- en inspectiediensten bij de Brusselse vzw Globe Aroma kwam er op vraag van de lokale politie van Brussel. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in de Kamer gezegd. De actie was volgens hem legitiem. Het Comité P onderzoekt momenteel of agenten tijdens die actie hun boekje ten buiten zijn gegaan.

De politie en de inspectiediensten vielen op 9 januari binnen bij Globe Aroma, dat vluchtelingen en sans-papiers artistiek begeleidt. Zeven mensen werden opgepakt.

Minister Jambon kaderde de actie binnen Belfi, een project waarbij justitie, politie en inspectiediensten vennootschappen en vzw's onderzoeken op mogelijk betrokkenheid bij radicalisering of misdrijven die eraan verbonden kunnen zijn.

De actie bij Globe Aroma was volgens Jambon gericht tegen een tiental rechtspersonen, en niet specifiek tegen mensen zonder geldige verblijfsvergunning, al zijn die toen wel aangetroffen. De actie is volgens de minister zeker legitiem.

Aanwezigen zeggen dat de actie intimiderend was en dat agenten hun boekje ter buiten zijn gegaan. Minister Jambon zegt dat de actie "over het algemeen" zonder incidenten verliep en dat de meeste gecontroleerde personen meewerkten. Omdat een aantal dat niet deden, is er versterking van politie in uniform gevraagd. Of het politie-optreden correct is verlopen, moet een rapport van het Comité P uitwijzen, zei Jambon nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?