| De directrice van het zwembad werd na 30 jaar dienst aan de deur gezet.

Jarenlange put in begroting Woluwes zwembad gevuld

TDN
04/10/2018
Updated: 04/10/2018 18.10u

Het gemeentebestuur van Sint-Lambrechts-Woluwe heeft in 2016 een boekhoudkundig gat van 316.000 euro bijgevuld in de jaarrekeningen van het gemeentelijk zwembad Poseidon. Volgens het schepencollege gaat het om "lichtzinnig beheer" van een voormalige directrice. De oppositie klaagde over systematisch wanbeheer, maar trok die stelling later in.

De vorige directrice van het sportcentrum werd verleden jaar na 30 jaar bedankt voor bewezen diensten. “Er waren al jaren problemen omtrent het financieel beheer van de vzw. Het draaide niet meer goed”, legt schepen van Financiën Xavier Liénart (Lijst Burgemeester) uit aan La Capitale.

In 2016 bestelde Liénart een audit, omdat de boekhouding van Poseidon niet bleek te kloppen. "Jaar na jaar werden de kasboeken gewoon overgedragen. De directrice kende het verschil niet tussen een gat in de kassa en gecumuleerde verliezen", aldus Liénart bij BRUZZ.

Slordige boekhouding

Volgens het schepencollege gaat het om kleine uitgaven waarvan geen kasticketjes in de boeken werden gestoken. Die liepen de voorbije dertig jaar stelselmatig op. “Er was dus zeker geen sprake van oneerlijke praktijken, maar louter van lichtzinnig beheer en een slordige boekhouding”, aldus Liénart.

Bovenop de slordige boekhouding kwam ook nog eens een gepeperde rekening van bijna 100.000 euro voor verbouwingswerken, die in 2014 werden uitgevoerd. "Maar het financiële plaatje van dat project klopte helemaal niet. Bovendien behoren die kosten de gemeente toe, niet Poseidon", vult Liénart aan.

Gedeelde verantwoordelijkheid

De oppositiepartijen MR en Open VLD schuiven de schuld af op het schepencollege. "Maar het gaat hier om een gedeelde verantwoordelijkheid van alle afgevaardigden in de Raad van Bestuur. Daarin zetelden ook enkele leden van MR", kaatste Liénart de bal terug.

De gemeente heeft het gat in de begroting in 2016 eenmalig bijgevuld. Dat het schepencollege hier eenzijdig verantwoordelijk voor is, gaat voor Liénart een brug te ver.

"Dit is een politiek spelletje. Het schepencollege heeft mij de opdracht gegeven om een audit uit te voeren. En nu zetten we de slechte cijfers eenmalig recht om met een schone lei te kunnen beginnen. Met een hechte boekhouding gaan we dat gat dichtrijden."

Ontslagpremie van 200.000 euro

En dan is er nog de ontslagpremie van 200.000 euro. De ex-directrice stond tussen 2009 en 2017 aan het hoofd van Poseidon, maar was al dertig jaar in dienst bij het zwembad. Daardoor had ze recht op 30 maanden ontslagvergoeding. "We hebben na onderhandelingen kunnen afklokken op 18 maanden", doet Liénart het verhaal.

De vrouw strijkt zo nog 200.000 euro op, maar het college klopt zich op de borst. "We hebben de schade kunnen beperken."

Voorbarige communicatie

De tweetalige lijst MR+ wees aanvankelijk naar een fout in hoofde van het schepencollege, maar slikte nadien zijn woorden in. "Er is voor 316.000 euro geen boekhoudkundige verklaring te vinden, alsof dat een klein bedrag is”, zei Serge Stroobants (Open VLD) aan onze redactie. Donderdagavond belde Kurt Deswert (Open VLD) van de MR+-lijst BRUZZ op, om het verhaal recht te zetten. "We hebben voorbarig gecommuniceerd", gaf hij toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Samenleving , Poseidon , Zwembad , Serge Stroobants

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni