Jean-Marc Nollet van Ecolo, de dag na de verkiezingsoverwinning van zijn partij op 26 mei 2019.

Jean-Marc Nollet wil sans-papiers inzetten in knelpuntberoep

© Belga
25/07/2022
Updated: 25/07/2022 15.01u

Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet roept de federale regering maandag in de krant L'Avenir op om sans-papiers legaal aan het werk te zetten. Ze zouden kunnen helpen om het tekort aan arbeidskrachten in bepaalde sectoren als de horeca en bouw weg te werken, meent hij. Bevoegd staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) reageert alvast afwijzend op het voorstel.

In een interview wijst Nollet erop dat "meer dan 200.000" vacatures niet ingevuld geraken, terwijl "er genoeg arbeidskrachten beschikbaar zijn en het enige wat zij willen is uit de zwarte economie te stappen".

"Ik stel voor dat sans-papiers die in België wonen, kunnen krijgen wat al voorzien is voor Oekraïense vluchtelingen," aldus de Ecolo-covoorzitter. "Ik zou willen dat ze kunnen solliciteren, dat ze openstaande jobs kunnen krijgen en dat ze, op termijn, ook geregulariseerd kunnen worden omdat ze vaak ook al jaren in België zijn." Hij vreest dat als er niet aan dergelijke oplossingen gedacht wordt, er op lange termijn problemen zullen zijn om de pensioenen te betalen.

Volgens Jean-Marc Nollet "wonen tussen 70.000 en 150.000 migranten zonder papieren al lange tijd in België" en kan "de helft" van hen in aanmerking komen voor zijn voorstel.

'Slecht idee'

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert noemt het voorstel van zijn Ecolo-collega "een slecht idee". "Je beloont migratie op die manier," zegt hij. Bovendien zouden mensenhandelaars daarvan profiteren, vreest Lachaert. "Zij kunnen mensen naar hier lokken met perspectieven dat illegaal verblijf op termijn beloond wordt. Zo creëren we een aanzuigeffect en het asielsysteem is al compleet verzadigd."

Lachaert wil het debat over het invullen van knelpuntberoepen via migratie voeren, maar dan wel vanuit het uitgangspunt van legale migratie "voor mensen die hier willen komen werken, een jobaanbieding op zak hebben die niet ingevuld raakt en onze taal willen leren".

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is er dan weer van overtuigd dat werklozen uit eigen land de knelpuntberoepen kunnen invullen, mits "een beetje meer verplichting en met sancties". "Werk van mensen zonder papieren leidt de aandacht af van werkloosheidscarrières die sommigen normaal vinden," tweet hij.

'Andere problemen'

Volgens staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) zijn er dan weer andere problemen aan de orde dan nogmaals dit debat te voeren. Het gaat daarbij om de versnelde uitstroom uit de opvangcentra en de aanpak van de instroom.

"Mensen die bescherming nodig hebben omdat ze vluchten voor oorlog of politieke vervolging, zullen altijd op onze bescherming kunnen blijven rekenen. Maar nu de boodschap geven dat wie géén bescherming nodig heeft, ook mag blijven, is niet wat we moeten doen", aldus de Moor.

De focus van de regering ligt op het versnellen van een beslissing voor wie een verblijfsaanvraag indient, werken aan integratie voor wie hier mag blijven, en aan terugkeer voor wie hier niet mag blijven. "Wie naar België wil komen om te werken in knelpuntberoepen, is welkom, maar moet wel de juiste procedures volgen. Die procedures zomaar aan de kant schuiven, zal ik nooit doen", benadrukt de staatssecretaris.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni