| Het tentenkamp op de aanliggende groene vlakte van het KBC-gebouw.

Gewest biedt sans-papiers KBC-gebouw onderdak

JDK
© BRUZZ - Belga
19/04/2022
Updated: 19/04/2022 20.16u

De groep sans-papiers die dinsdagochtend uit een gebouw aan de Papenvest werd verwijderd, heeft nu een nieuwe plaats uitgezocht. De ruim 60 mensen zonder papieren hebben hun tenten opgezet in een omheinde tuin naast het KBC-gebouw aan de Havenlaan, een wanhoopskreet. Intussen hebben Molenbeek, de Stad Brussel en het Gewest een oplossing gevonden.

De sans-papiers verhuisden de afgelopen weken meermaals. Van het KBC-gebouw (dat ontruimd moest worden voor werken) ging het naar de Ninoofsepoort in Molenbeek, naar de Papenvest en terug naar het KBC-gebouw aan de Havenlaan. Deze keer weliswaar met tent in een aanliggende groene vlakte. Maar ook daar kunnen ze niet blijven, werd al snel duidelijk.

Ontmoeting Moureaux

De sans-papiers ter plaatse wisten te vertellen dat burgemeester Catherine Moureaux (PS) voor de middag de groep persoonlijk ontmoet heeft. “Ze zou voor vanavond of morgen naar een oplossing zoeken,” lieten verschillende bronnen verstaan.

Dat werd ontkend door de entourage van Moureaux. “De burgemeester deed geen toezegging voor herhuisvesting. Wij waren daar vooral om een politietussenkomst te voorkomen,” vertelt woordvoerder Barghouti. De gemeente wil wel nog steeds het Brussels Gewest mobiliseren om samen naar een oplossing te zoeken voor de groep sans-papiers.

De onderhandelingen daarover zijn afgelopen. "De burgemeester heeft er alles aan gedaan om een oplossing te vinden voor deze vreselijke situatie," zegt de woordvoerder van Moureaux.

Samen met het Gewest is er een oplossing gevonden op het grondgebied van de Stad Brussel. Daar zullen de mensen zonder papieren zes maanden kunnen verblijven. Het gebouw wordt de komende dagen in gereedheid gebracht. De kosten daarvoor worden gedekt door het Gewest. In afwachting kan de hele groep sans-papiers zes dagen lang in een hotel verblijven.

5s6a0359.jpg

| Tussen de tenten in, proberen de sans-papiers toch nog te genieten van de zon.

5s6a0338.jpg

| Twee mannen installeren een spandoek met boodschap.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni