| Het gebouw in de Papenvest is zondag bezet door de 70 mensen zonder papieren.

Politie zet sans-papiers uit gebouw in Papenvest

EC
© Belga - BRUZZ
19/04/2022

De politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene is maandagavond, op bevel van de burgemeester van Brussel, begonnen met de uitzetting van zo'n 70 mensen zonder papieren. Die bezetten sinds maandagochtend een leegstaand gebouw, vlakbij het stadscentrum.

Een 70-tal mensen zonder papieren die het voormalige gebouw van KBC aan de Havenlaan in Molenbeek bezetten, verhuisde maandagochtend naar een ander leegstaand gebouw, in de Papenvest.

Maandagavond begon de politie hen te evacueren uit het gebouw op bevel van de burgemeester, bevestigde de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. "Het gebouw moet gesloopt worden. Het is niet voldoende uitgerust en veilig om gezinnen met kinderen te huisvesten," zei de politie. "Daarom worden deze mensen op bevel van de burgemeester het pand uitgezet."

Alle bewoners zijn teruggekeerd naar het KBC-gebouw en hebben daar maandag de nacht doorgebracht, verneemt BRUZZ. Lang zullen ze daar niet kunnen blijven: deze dinsdag start de aannemer daar met geplande verbouwingen. Burgemeester Catherine Moureaux (PS) van Molenbeek ging dinsdagochtend al ter plaatse. "We proberen een oplossing te vinden zonder tussenkomst van de politie," zegt haar woordvoerder Rachid Bargouthi.

Nog geen oplossing

Concreet hoopt de gemeente op een spontaan vertrek. "Wij hebben de voorbije maanden vier keer onderhandeld met de eigenaar, waardoor ze langer konden blijven. Nu gaat dat niet meer," zegt Bargouthi. "Wij blijven wel in gesprek met de groep."

Nieuw onderdak is er nog niet gevonden. "Wij hebben nooit beloofd om herhuisvesting te zoeken," zegt Bargouthi. BRUZZ verneemt dat de bezetters een nieuw tentenkamp overwegen.

Begin april werden ongeveer 150 mensen zonder papieren die negen maanden lang het voormalige KBC-gebouw aan Thurn & Taxis op de Havenlaan in Brussel hadden bezet, verzocht het pand te verlaten. Sommigen van hen werden overgeplaatst naar een gebouw in Elsene, maar 70 tot 80 mensen bleven in het KBC-gebouw. Volgens de gemeente Molenbeek waren er dinsdagochtend nog 40 personen ter plaatse.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni